Helyi hírek 2024. augusztus 1. 18:00

Tanévkezdési adománygyűjtést hirdet a Katolikus Karitász

Tanévkezdési adománygyűjtést hirdet a Katolikus Karitász
Elindult a karitász „Legyen öröm az iskolakezdés” elnevezésű kampánya. A szervezet adománygyűjtő akciójával évente csaknem 10 ezer nehéz sorsú gyermek kedvező iskolai előmenetelét alapozza meg.

A szervezet idén szeptember 15-éig várja a felajánlásokat, hogy a korlátozott lehetőségekkel rendelkező gyermekek, akár egy nagyvárosban, akár egy vidéki zsákfaluban nevelkednek, kisebb hátránnyal kezdhessék meg a 2024/25-ös tanévet. A karitász meggyőződése, hogy ennek első építőköve a megfelelő tanfelszerelés biztosítása. A jótékonysági szervezet fő célja megállítani a szegénység generációs ismétlődését, megelőzni a kirekesztést, valamint kibontakoztatni a gyerekekben rejlő tehetséget.

A Katolikus Karitász több évtizedes tapasztalata azt mutatja, hogy számos ok áll annak hátterében, miért nem tudják a rászoruló tanulók teljes mértékben kihasználni az oktatás nyújtotta lehetőségeket. Az érintett gyerekek jellemzően nem kapnak korai fejlesztést kiskorukban, ami felkészítené őket az iskolára. A szülők sokszor munkanélküliséggel küzdenek, így aránytalanul nagy kihívás elé állítja őket a szeptemberi tanévkezdés. A folyamatos anyagi és szociális nehézségek gyakran elveszik a gyerekek motivációját és önbizalmát, a szorongás és alacsony önértékelés miatt pedig romlik teljesítményük. Nem áll rendelkezésükre optimális tanulási környezet, a leckét sokszor zsúfolt lakókörnyezetben kénytelenek megírni, szülői segítség nélkül.

A karitász munkatársai és önkéntesei komplex szemlélettel figyelik a látókörükbe került diákok fejlődési hiányosságait, és fejlesztőpedagógusokat vonnak be az esetleges lemaradás áthidalásának érdekében. Szeptemberben igényes iskolai felszerelést, a felzárkóztató programok során év közben pedig készségfejlesztő, sport, művészeti és kulturális foglalkozásokat, igény szerint korrepetálást nyújtanak a gyerekeknek. Mindezek mankót nyújtanak nekik, fejlesztik szociális készségeiket, és hozzájárulnak az általános lelki jólétükhöz is.

Annak érdekében, hogy a gyerekek közül minél többen kezdhessék meg vagy folytathassák tanulmányaikat egy sikerekkel szegélyezett úton, még több támogatásra van szükség, és erre a jótékonysági célra vár a szervezet pénzadományokat szeptember közepéig. A 1356-os adományvonal hívása mellett (hívásonként 500 Ft) online adományozásra is van lehetőség a Katolikus Karitász a honlapján (www.karitasz.hu) keresztül, „Iskolakezdés” megnevezéssel írta cikkében a vasarnap.hu.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!