Kitekintő 2024. augusztus 4. 16:00

Klímatörténeti melegrekordok sorozatát hozta a július

Klímatörténeti melegrekordok sorozatát hozta a július
A Szegedi Magaslégköri Obszervatórium történetében az idei július az eddigi legmelegebbnek bizonyult, a havi maximum hőmérséklet elérte a 40 fokot.

Borítókép: Bodrogi Attila

Szegedi Magaslégköri Obszervatórium július 16-a volt a második olyan nap az állomás történetében amikor elérte a hőmérséklet a 40 fokot. A szélsőségesen meleg idő meglehetősen sokáig  kitartott, hőhullám csaknem két héten keresztül volt, megszakítás nélkül. A rendkívüli hőségben időnként kialakultak zivatarok, amelyeket olykor jégeső, szélerősödés, néhol felhőszakadás is kísért, de a Dél-Alföld egészét tekintve az aszály volt jellemző. Ehhez hozzájárultak a trópusiasan enyhe éjszakák is. Havi középhőmérséklet tekintetében duplán is rekord dőlt. A 26,3 fokos középhőmérséklet nem csak az eddigi júliusok legmelegebb júliusára volt elegendő, hanem ezzel a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium történetében az abszolút legmelegebb hónapnak bizonyult – tette közzé Tóth Béla éghajlati elemző a dél-alföldi időjárás kedvelők csoportban. Ez a 26,3 fokos havi középhőmérséklet a 1951-2023-as átlagnál 4,7 fokkal magasabb.

Napi legmagasabb középhőmérséklet tekintetében is rekord dőlt, amely 31,9 foknak adódott július 12-én. Ennyire magas napi középhőmérsékletet korábban még nem rögzítettek. Összesen 12 forró nap (amikor a napi maximum hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 35 fokot) és 13 trópusi éjszaka (amikor a napi minimum hőmérséklet nem csökken 20 fok alá) volt, mindkettő rekord. Július 10-e és 17-e között sorozatban dőltek meg a napi maximum hőmérsékleti rekordok a napfény városában. Külön érdekesség, hogy az TOP 5 legmelegebb július mind 2010 után volt, sőt, az első négy 2020 után, azaz az elmúlt 4 évben minden évben rekord született – írta cikkében a promenad24.hu.
       

Kövessen minket a Facebookon is!