Helyi hírek 2024. augusztus 9. 18:00

Már a városi könyvtárban is lehet Gondosórát igényelni

Már a városi könyvtárban is lehet Gondosórát igényelni
Augusztustól a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár az Informatikai és Könyvtári Szövetség tagkönyvtáraként segíti a Gondosóra regisztrációját. Regisztráljon Ön is vagy segítsen regisztrálni 65 év feletti hozzátartozóinak, és vegye igénybe ezt az ingyenes, egyszerű és megbízható segítségnyújtást, amely nemcsak azoknak segít, akik használják az eszközt, hanem a felhasználó családjának és hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség egy gombnyomással elérhető, teljesen ingyenesen.

A szeretteinkről való gondoskodás valamennyiünk szívügye, ugyanakkor ennek kivitelezése nehézségeket okozhat. A magyar kormány által indított, ingyenes Gondosóra program azonban a hazai szociális és jóléti szolgáltatások mérföldköveként megfelelő megoldást nyújthat. 

A Gondosóra program immáron Magyarország legnépszerűbb jelzőkészülékes szolgáltatása, amely ingyenesen és havidíjmentesen nyújt minőségi támogatást a 65 év feletti honfitársainknak.



A Gondosórával a segítség egy gombnyomással elérhetővé válik egy egyszerű, csuklóra vagy nyakba helyezhető jelzőeszközön keresztül. A belföldi lakcímmel rendelkező, 65 év felettiek általa könnyen és gyorsan kapcsolatba léphetnek egy éjjel-nappal működő diszpécserközponttal, ahol szakképzett munkatársak nyújtanak segítséget a felmerülő problémákban az előzetesen megadott kontaktszemélyek bevonásával vagy indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítésével.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Gondosóra program között már tavaly év vége óta sikeres és eredményes az együttműködés, amelynek köszönhetően lehetőség van arra is, hogy azok a 65 év felettiek, akiknek nehezükre esik a számítógép használata, országszerte segítséget kapjanak a könyvtárakban mind a programról való tájékozódásban, mind a regisztrációban.

Immáron több mint 650 ezer család számára jelent megnyugvást és biztonságot a Gondosóra, hiszen általa a nap minden percében tudják azt, hogy a szerettük az esetleges fizikai távolság ellenére sincs egyedül. Eddig több mint 19 ezer életmentő és több mint 330 ezer hétköznapi esetben nyújtott segítséget a szolgáltatás, amely széleskörű együttműködést folytat számos nyugdíjas és civil szervezettel, többek közt az Országos Mentőszolgálattal, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal, az Országos Kórházi Főigazgatósággal, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjával, a Magyar Gyógyszerészi Kamarával, a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, az Országos Polgárőr Szövetséggel, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvánnyal, a Bajai Szent Rókus Kórházzal, a nyugdíjas szervezetekkel és állatvédelmi szervezetekkel.

A programról bővebben a
gondosora.hu weboldalon, illetve a facebook.com/gondosora Facebook-oldalon tájékozódhat.

Történetek, amikor a Gondosóra segített


Cukorbetegség
Éva néni, aki egyébként a 300 ezredikként regisztrált Gondosóra programra, szintén arról számolt be, hogy életet mentett a Gondosóra. – Évtizedek óta cukros vagyok. Az egyik alkalommal, este a szokásosnál is jobban leesett a vércukorszintem, ami ugyebár különösen veszélyessé válhat. Már annyira remegtem, hogy a telefonomat sem tudtam előkapni. A Gondosóra azonban szerencsére nálam volt, amivel azonnal tudtam jelezni a diszpécserközpontnak, akik amellett, hogy megerősítették, ösztönösen mindent jól csináltam a nagyobb baj elkerülése érdekében, megnyugtattak a gondoskodó „jelenlétükkel” és értesítették fiamat is, aki a helyszínre jött.

Horgászat
Nem egy esetben elmondható, hogy a Gondosóra életet ment: előfordult olyan, amikor a felhasználó horgászás közben a folyóba esett, és a csuklóján hordott jelzőeszköz megnyomásával tudott segítséget kérni, a készülék GPS-jelzője pedig abban nyújtott életmentő segítséget, hogy a kiérkező mentőszolgálat a helymeghatározó által megtalálja az idős felhasználót.

Vasútállomás
Előfordult olyan eset, amikor a vasútállomáson a Gondosóra segítségével tudta megtalálni a vonatról leszálló idős felhasználó az érte kiérkező fiát, mert a nagy tömegben nem találták egymást, a diszpécser azonban a jelzést követően felvette a kapcsolatot a felhasználó fiával, eligazítást adva az egymásra találáshoz.

Lerobbant autó
A Gondosórán keresztül jelzett az a férfi, akinek lerobbant az autója és kétségbeesésében nem tudta, hol keressen segítséget. A diszpécser azonnal segített neki és értesítette az autómentő-szolgálatot, hogy vontassák el a gépjárművét.

                    

                          

Kövessen minket a Facebookon is!