Helyi hírek 2024. augusztus 8. 08:00

Félegyházi fiatalok találkoztak a pápával

Képgaléria
Félegyházi fiatalok találkoztak a pápával
Hat Félegyházán és környékén élő fiatal vett részt július 28-a és augusztus 3-a között, a Rómában megrendezett XIII. Nemzetközi Ministráns Zarándoklaton. Megismerkedtek az Örök Város és Itália lelki-kulturális értékeivel, és ellátogattak a Vatikánba, ahol a pápával is találkoztak.

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Ministráns Zarándoklatot Rómában, amelyre az oltárnál szolgálatot teljesítő, 14 és 20 év közötti fiatalokat várták. Az esemény célja a Vatikánba tett látogatás és a pápai találkozás mellett az Örök Város és Itália lelki-kulturális értékeinek mélyebb megismerése. Hazánkat mintegy 1200-an képviselték, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéből 46-an. Köztük – Hajagos Gyula és Geszler Péter félegyházi, valamint Juhos Imre kunszállási plébános ajánlása alapján – hat Félegyházán és környékén lakó ifjú: Elek János, Fischer Róbert, Hajagos Marcell, Solymosi Áron, Vincze Bálint és Cseklye Balázs. A busznyi csoportot Márton Arnold kecskeméti templomigazgató, főegyházmegyei ministránsreferens, Gyirán Péter kiskunhalasi, valamint Kullai Attila kiskunmajsai káplán, továbbá Hódi Dávid diakónus és Ignácz Péter kiskunhalasi kántor kísérték el, ellátva a vezetői, koordinálói munkát.

A zarándokok dr. Bábel Balázs érsek főpapi áldásával indultak útnak Kalocsáról, július 28-án, vasárnap késő délután. A szlovén, majd az olasz határ átlépése után, másnap reggel érkeztek meg Assisibe, ahol a Szent Ferenc Bazilikában szentmisét ültek, majd a szent ereklyéi előtt is tiszteletüket tették. Ellátogattak a hamarosan szentté avatandó Boldog Carlo Acutis nyitott koporsóban lévő, teljesen épen maradt holttestéhez is.

A kirándulás csúcspontját a vatikáni látogatás jelentette. A csapat a pápai Szent Péter Bazilikában imádkozott az apostol, valamint olyan egyházfők sírja előtt, mint XXIII. János, II. János Pál vagy XVI. Benedek. Délután mintegy 50 ezer ministránssal közösen ünnepeltek a Szent Péter-téren, zenés produkciókkal és tanúságtételekkel. A zarándoklat himnuszának magyar nyelvű versszakát, egész nemzetünk képviseletében Ignácz Péter kiskunhalasi kántor énekelte. Végül Őszentsége, Ferenc pápa üdvözölte és részesítette áldásban a résztvevőket, majd közös imára hívott. Beszédében a találkozó jelmondatának (with you = veled) értelmezését helyezte a középpontba.

A harmadik napon, Rómában a falakon kívüli Szent Pál pápai bazilikában vettek részt szentmisén, amelyen a lelkesítő, tartalmas prédikációt dr. Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök, a Központi Szeminárium rektora mondta. A Krisztusban való kitartásra buzdította az oltár mellett állókat, példaképként bemutatva Svéd Szent Brigittát és Loyolai Szent Ignácot. Útjuk során érintették még a pápa címtemplomát, a Lateráni Szent János Bazilikát, valamint a közelében található Szent Lépcsőt, amelyen Jézust Pilátus elé vezették egykor. A Megváltó szenvedésére emlékezve térden mentek fel a lépcsősoron.

Augusztus 2-án, a lelki élmények gyarapítása gyanánt ellátogattak a Santa Maria Maggiorébe, Szent Péter láncaihoz, Szent Ignác és Néri Szent Fülöp templomába is. Nem maradhattak ki az ikonikus történelmi látványosságok sem, mint a Trevi-kút, a Pantheon, a Colosseum, a Forum Romanum, Traianus fóruma, II. Viktor Emánuel olasz király emlékműve és a Piazza Navona.

Úton hazafelé megálltak Padovában, a Veneto régióban, hogy Szent Antal Bazilikájában hálát adjanak az utazás során szerzett kegyelmekért és élményekért, illetve hogy a szentéletű szerzetes koporsójánál, ereklyéinél imádkozzanak. A csoport vasárnap hajnalban ért vissza Kalocsára.

– A hosszú út fáradalmait a Róma külvárosában található szállásukon, medencézéssel pihentük ki, emellett csütörtökön pihentető foglalkozásként a Tirrén-tenger partján található Lido Beachre is kilátogattunk – mesélte Cseklye Balázs. Hozzátette azt is, hogy a tartalmas találkozó során kellő szabadidejük is maradt, amelyet fagyizással, kávézással, pizzázással, kegy- és emléktárgyak vásárlásával, nézelődéssel töltöttek. – Sokat beszélgettünk a más országokból érkezett ministránsokkal is, ami fejlesztette az idegennyelv-tudásunkat, különösen az olasz, az angol és a német nyelv területén. A csoport együtt töltött napjait kollektív éneklések, humoros véletlenek, tánc, játékok tették emlékezetessé, új ismeretségek, barátságok köttettek. Isten jelenléte vele és egymással is összekapcsolta, eggyé, közösséggé formálta a fiatalokat. Kimondhatjuk, hogy az Úti Boldogasszony áldása végigkísért bennünket, hiszen lelkileg többszörösen feltöltődve, új kulturális ismeretek és fantasztikus közösségi élmények birtokában érkeztünk haza – fogalmazott.

G. E.
   
Fotó: 
Sáfrán Hunor 
                     

Kövessen minket a Facebookon is!