Egészségügy 2024. augusztus 9. 10:00

Tumorjelölő klipeket adományozott a betegek számára Bács-Kiskun Vármegyében a Rák Ellen Alapítvány

Tumorjelölő klipeket adományozott a betegek számára Bács-Kiskun Vármegyében a Rák Ellen Alapítvány
Több mint egymillió forint értékű tumorjelölő klipet adományozott Bács-Kiskun Vármegyében „A Rák Ellen Alapítvány" a betegek számára. A MaMMa Egészségügyi Zrt. kecskeméti centrumán keresztül történt jelképes átadáson dr. Horváth Zsolt MSc, PhD. a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Onkoradiológiai Központjának osztályvezető főorvosa, az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át az adományt a legutóbbi intézményi emlő onkoteam értekezleten.

A borítóképen az onko emlőteam tagjai balról jobbra: dr. Ambrózay Éva, prof. dr. Cserni Gábor, dr. Serfőző Orsolya, dr. Sinkó Mária, dr. Venczel László, dr. Boda Éva, dr. Szabó Zoltán és dr. Horváth Zsolt

A támogatott betegek nevében dr. Ambrózay Éva vezérigazgató-helyettes, orvos igazgató és dr. Serfőző Orsolya, a MaMMa Zrt. kecskeméti centrumának vezetője köszönte meg az egyszer használatos eszközöket.



 A tumorjelölő klipeket az előkezelt betegek daganataiba tesszük bele, ezzel pontosan lehet látni, hogy hol volt a daganat. Akkor is, ha az teljesen eltűnik a kezelés hatására, illetve ezek segítségével a terápia hatékonyságát is tudjuk figyelni  mutatta be az eszközt dr. Horváth Zsolt onkológus főorvos.

 A kapott eszköz tulajdonképpen egy klippel töltött fecskendő, amelynek segítségével a kezelés megkezdése előtt, ultrahang vezérelt módszerrel juttatjuk be a daganatba a jelölőt. Ez azon betegek esetében történik, akik műtétet megelőzően kezelésben részesülnek  erősítette meg dr. Serfőző Orsolya radiológus.



 Ez a módszer nemcsak az onkológusok, de a sebészek és a szövettani vizsgálatokat végző patológusok munkáját is segíti. Ennek köszönhetően meg lehet határozni, hogy volt a daganat, így esetenként nem szükséges az egész emlőt eltávolítani a mikroszkópos feldolgozáshoz  hansúlyozta prof. dr. Cserni Gábor, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Patológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

A beavatkozás a biopsziához képest többletfájdalommal nem jár, így a kapott adomány orvosnak, és betegnek is egyaránt korszerű segítség számolt be közösségi oldalán a vármegyei kórház.
              

Kövessen minket a Facebookon is!