Helyi hírek 2024. augusztus 15. 08:00

A harmadik közlekedésbiztonsági táborra készülnek a szervezők

A harmadik közlekedésbiztonsági táborra készülnek a szervezők
Idén is megszervezi a nagy érdeklődés mellett zajló Közlekedésbiztonsági Táborát Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, a Süveges Képző- és Vizsgaközpont és a Nor-Bike Kerékpár Szaküzlet és Szerviz augusztus 26. és 30. között Kiskunfélegyházán, a Göllesz iskolában. Az eseményen 10-12 éves, kerékpározni tudó gyermeket vártak, a helyek beteltek.

A tábor, amelyet idén harmadik alkalommal szerveznek meg, a tragikusan, közlekedési balesetben elhunyt Berki Fanninak állít emléket, a kezdeményezés Bajzák Andreától, az önkormányzat ifjúsági referensétől és Fanni édesanyjától, Nikolettől származik. A tábor öt napja alatt a résztvevő szakemberek a biztonságos kerékpáros közlekedés elméleti és gyakorlati szabályait tanítják meg a gyermekeknek, modellezve néhány olyan szituációt, amellyel az utakon találkozhatnak a fiatalok.



Süveges Sándor, a Süveges Képző- és Vizsgaközpont vezetője elmondta, hogy mindenképpen érintettnek érezték magukat a témával kapcsolatosan már a kezdetekkor. Úgy véli, hogy a táborral egy nagy űrt fedtek le, hiszen egy gyermek KRESZ-oktatással valójában akkor találkozik direkt módon, amikor jogosítványt szeretne szerezni. Ez nagyon jó lehetőség, hogy a kisebbek megismerkedjenek azokkal a táblákkal, jelzésekkel, amelyeket muszáj ismerniük ahhoz, hogy biztonságosan vegyenek részt a közlekedésben. A tényleges közlekedésre az idei táborban nagy hangsúlyt fektetnek, a forgalomban vesznek részt, sok gyakorlati órával.



Lajos Norbert, a Nor-Bike Kft. ügyvezetője elmondta, hogy számukra is egyértelmű volt, hogy a kezdeményezés mellé állnak az első pillanattól. Tevékeny részvevői az eseménynek, ahol feladatuk a táborba érkező gyermekek kerékpárjainak szervizelése, azok tartozékokkal való ellátása. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint már nagyon sok fejlődés volt tapasztalható ez ügyben. Emlékei szerint az első táborban érkező gyermekek kerékpárjain még többször erős hiányosságokkal találkoztak, a második alkalommal már sokkal jobb műszaki állapotú járművekkel érkeztek a diákok. Nemcsak a műszaki állapot, hanem szerencsére a biztonsági eszközök használata, sőt, a gyermekek hozzáállása is erősen pozitív irányba változott. Lajos Norbert hangsúlyozta, hogy idén kötelező elem a fejvédő használata a tábor időtartama alatt, ezért kérik, azok beszerzéséről gondoskodjanak a szülők.



Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési előadója elmondta, hogy amikor a táborok elindultak, még a tanmenetben nem szerepelt a közlekedés oktatása és azt vették észre, hogy hiány mutatkozott ez ügyben. Bács-Kiskun vármegyében a Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra! oktatóprogramban ma már havi egyszer, pedagógussal együtt van lehetőségük a diákoknak KRESZ-t és a közlekedéssel kapcsolatos ismereteket oktatni. A táborral együtt a program többszörösen lehetővé teszi, hogy a gyermekek kellő ismeretekkel rendelkezzenek a közúti közlekedésben való megfelelő részvételre. Tamara elmondta, hogy az is jó visszajelzés számukra, hogy a gyermekek szívesen jönnek vissza újra táboraikba. Hozzátette: a jelenlegi korhatárba tipikusan azok a gyerekek tartoznak, akik önállósodnak és egyedül kezdenek közlekedni a városban, valamint külterületen élő, de a városi közlekedésben nem jártas fiatalok is célcsoportot képeznek. Fekete-Setény Tamarától megtudtuk, hogy idén komplexen, bűn-és baleset-megelőzéssel is foglalkozik a tábor, ennek értelmében a megszokott foglalkozások mellett például az internetveszélyek, valamint a csalás is témaként szerepel majd az öt nap folyamán.

A tábor szervezői köszönetüket fejezik ki a támogatóknak: a Dél-100 Kft.-nek, a Félegyházi Pékségnek és Berki Fanni szüleinek.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                      

Kövessen minket a Facebookon is!