Helyi hírek 2024. augusztus 14. 16:00

95 éves lett Koncz József

Képgaléria
95 éves lett Koncz József
A 95 éves Koncz József, aki az idő múlásával is megőrizte kitűnő egészségét, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület alapító tagjai közé tartozik, illetve aktívan közreműködött a helyi Független Kisgazda Párt munkájában is. Az ünnepeltet augusztus 14-én Balla László alpolgármester is felköszöntötte, aki Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot és a városvezetés nevében összeállított, szeretetteljes virágcsokrot nyújtott át. A vendégek számára a szépkorú lánya és párja finom süteményekkel és frissítő italokkal kedveskedett.

Józsi bácsi 1929. augusztus 10-én született egy jómódú, kétgyermekes családban. Az élete során számos kihívással kellett szembenéznie. A II. világháború és az 1956-os forradalom mély nyomot hagytak a családján, de a legfájóbb emlék az volt, amikor kulák származású szülei miatt őt is meghurcolták. A bányában végzett munkaszolgálat súlyosan megviselte az egészségét, de szerencsére idővel sikerült felépülnie.

1955-ben feleségül vette élete szerelmét, akivel hat évtizeden át boldogan éltek együtt. Az 1989-es rendszerváltás új reményt hozott az életébe, különösen, amikor 1994-ben visszakapták a család földjeit, és ő végre felülhetett élete traktorjára. Amíg ereje engedte, gazdálkodott, majd később kisiparosként terménykereskedelemmel foglalkozott. A politika sem hagyta hidegen: belépett a Független Kisgazda Pártba, és nyolc éven át városi önkormányzati képviselőként tevékenykedett. Szabadidejében az 1995-ben alakult polgárőrség alapító tagjaként is szerepet vállalt. Ma már csak tiszteletbeli tag, de a rendezvényeikre mindig szeretettel várják.

Néhány évvel ezelőtt felesége távozása mély nyomot hagyott benne, amit soha nem tudott teljesen feldolgozni. Idős kora ellenére azonban új társat talált, akivel szívesen töltik az időt a hobbikertjében vagy beszélgetnek a régmúlt idők emlékeiről. Bár a mezőgazdasági munka mindig közel állt hozzá, családja már inkább a pihenést javasolja neki. Pár éve megműttette szemeit, hogy megtarthassa jogosítványát és önmaga intézhesse dolgait.

Józsi bácsi mindennapjai mostanra teljesen a családja köré épülnek: két gyermeke, Mária és József, három unokája, Lali, Joci és Danci, valamint a kis dédunokája, az öt hónapos Luca, mind örömmel és nevetéssel töltik meg életét. Szépen rendben tartott otthona egyértelműen a női gondoskodás jeleit mutatja, de még most is szívesen intézi a bevásárlást, mos, és a főzés sem idegen számára.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                      

 

Kövessen minket a Facebookon is!