Kultúra 2024. augusztus 17. 08:00

Megkezdődtek a Félegyházi Táncszínház próbái

Képgaléria
Megkezdődtek a Félegyházi Táncszínház próbái
A Borsihalmi Művésztelep ad otthont a Félegyházi Táncszínház próbáinak augusztus 12. és 18. között. A csapat Kürti-Papp Nóra és Kátai Tibor rendező-koreográfusok vezetésével dolgozik, a Móra-emlékév tiszteletére állítják színpadra az író-költő életéről készült táncjátékot, amelynek bemutatója október 26-án és 27-én lesz a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Kürti-Papp Nórától megtudtuk, hogy a táncjáték az Ahogy én elmesélem – Móra történetek címet viseli, és amelynek körülbelül másfél évvel ezelőtt kezdték meg az előkészületeit. A Móra-emlékév mellett úgy gondolták, hogy Kiskunfélegyháza város 250. évfordulója, valamint a Félegyházi Táncszínház 20 éves fennállásának is méltó emléket állít majd munkájuk. A Móra Ferenc 12 verséből és novelláiból összeállított előadás az író életrajzát mutatja be az első szereplésétől a házasságáig. Ezek között ismert művek, de olyan darabok is helyet kapnak, amelyek a nagyközönség számára talán újdonságként hatnak majd. Kezdetektől nagy segítséget kaptak Kovács Nándortól, aki maga is kutatója és nagy tisztelője a Móra-életműnek. Nándor saját verseket is ír, amelyből egy a darabban is hallható lesz. A táncjáték során az idős Móra visszaemlékezéseit hallhatja a közönség, akit Kátai Tibor személyesít meg. A színpadon láthatjuk a gyermek Mórát, aki első szereplésére készül, a diák Mórát és a házasodni készülőt is. A szerepeket Kovács Bendegúz, Rádi Olivér és Kasza Regő játsszák majd. Az előadáson a táncszínház néhány örökös tagja mellett a Padkaporos Táncegyüttes Naprózsa és Pitypang csoportja, valamint a Táncműhelyének tagjai is közreműködnek, tíztől hatvanéves korig. Az előadást Simoncsics Pál segédkoreográfus segíti, a zenéjét Juhász Gábor szerezte, az előadáson közreműködik a Juhász zenekar. Nóra hozzátette: izgalmas, mozgalmas előadás lesz, ahol a sírás és a nevetés is helyet kap majd.

Kátai Tibor a közös munkáról elmondta, hogy csakúgy, mint eddig, most is öröm volt Nórával együtt dolgozni, hiszen energiái rá is inspirálóan hatnak. Nagyon büszke arra, hogy nem csökken a táncosok létszáma és ötvenen stabilan jelen vannak mindig, ők azok, akik most is azonnal igent mondtak az együttműködésre és a munkára.

Z. A.
         

Kövessen minket a Facebookon is!