Kultúra 2024. augusztus 17. 10:00

Megnyílt Szőke Ferenc festő kiállítása

Képgaléria
Megnyílt Szőke Ferenc festő kiállítása
Különleges látásmódú, szinte fotórealisztikus festményekből nyílt kiállítás augusztus 16-án, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban. Szőke Ferenc Közös múlt, közös történelem című tárlatát Draskóczy Balázs gregorián éneke nyitotta meg, majd Kurdi János lelkész gondolatait hallgathattuk meg. Az eseményt Draskóczy Balázs és lánya, Zsuzsanna közös zenés előadása zárta. A kiállítás szeptember 8-áig tekinthető meg.

Kurdi János beszédében hangsúlyozta Kiskunfélegyháza és a művész szülőhelye, Kunszentmiklós közös gyökereit és történelmi örökségét. Kiemelte, hogy érzelmeink és szellemiségünk kifejezése visszanyúl a múlt és a jelen pillanataira, közös kulturális értékeink között pedig fontos helyet foglal el, mint Petőfi költészete és a gazdag szakrális hagyományok megjelenítése. Ezt követően bemutatta Szőke Ferenc művészetét és festészeti stílusát, aki autodidakta módon sajátította el e művészeti ág alapjait és már gyermekkorában nagy szerepet kapott életében a rajzolás és a festés. A természet szépségei és az urbanizált környezet bemutatása iránti vonzalma korán megmutatkozott, ami később művészetének központi elemévé vált. Szőke Ferenc munkáin gyakran megelevenednek a Kunság tájai, az ott élő emberek mindennapjai, valamint a vidéki élet varázsa.

Szőke Ferenc stílusát az egyszerűség, a természetesség és a mély érzelmek jellemzik. Szívesen merít a hagyományos magyar festészet motívumaiból, ugyanakkor egyéni látásmódjával új színt ad azoknak. Alkotásaiban a színek és formák harmóniája nyugalmat és elmélyülést kínálnak a néző számára annak ellenére, hogy a főszereplők szinte kilépnek a vászonról. Festményeihez egyszerűen beszerezhető festékeket, pasztákat használ, amikkel egyszerű, mégis kifejező technikákat alkalmaz.

Kurdi János külön hangsúlyozta, Szőke Ferenc művészete nem csupán esztétikai élményt nyújt, hanem mélyebb gondolatokat is közvetít. Alkotásai arra ösztönzik a nézőt, hogy elgondolkodjon az ember és a természet kapcsolatáról, a múlt és a jelen összefüggéseiről, valamint az egyszerűségben rejlő szépségről. Szőke Ferenc festményei olyan időtlen üzenetet hordoznak, amely a mai rohanó világban is aktuális és megszívlelendő.

A beszéd zárásaként Kurdi János megköszönte a művésznek, hogy munkásságával gazdagította a magyar kulturális örökséget és hozzájárult ahhoz, hogy Kiskunfélegyháza és Kunszentmiklós közös gyökerei tovább éljenek az utókor számára.

Végezetül a művész néhány gondolatban megköszönte a művelődési központ vezetőségének a lehetőséget, hogy bemutatkozhatott városunkban.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
             

Kövessen minket a Facebookon is!