Helyi hírek 2024. augusztus 18. 18:00

311 ezer forint gyűlt össze a Göllesz iskola javára

Képgaléria
311 ezer forint gyűlt össze a Göllesz iskola javára
Több száz ember gyűlt össze augusztus 16-án este a kiskunfélegyházi Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben, hogy meghallgassa dr. Zacher Gábor főorvos, oxyológus, mentőorvos és katasztrófaorvostan szakorvos előadását. A Mindennapi mérgeink címmel tartott esemény ingyenes volt. A látogatók önkéntes adományokat helyezhettek a becsületkasszába, amelyben összesen 311 ezer forint gyűlt össze: Ezt a Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény részére ajánlottak fel, amely készségfejlesztő eszközöket vásárol belőle. Az eszközök átadását szeptember közepére tervezik a szervezők.

Az igazán kötetlen hangulatú előadást dr. Zacher Gábor a különböző mérgelődésre okot adó tények felsorolásával kezdte, mint például a politikai helyzet, a kereskedelmi televíziós adások színvonaltalan tartalma, a közösségi média felszínessége és a mindennapi élet stresszforrásai. Ezek a témák jól megalapozták az előadás hangulatát, amiben Zacher doktor szokásához híven közvetlen és humoros stílusban osztotta meg gondolatait. A résztvevők nemcsak nevethettek, hanem el is gondolkodhattak azon, hogyan érdemes kezelni a mindennapi élet kihívásait és hogyan lehet elkerülni, hogy ezek a problémák komolyabb egészségügyi következményekkel járjanak. Az előadás során számos érdekes történetet is megosztott, amelyek segítségével még közelebb hozta a témát a hallgatósághoz.

A mindennapi stressz nem csupán idegesít, hanem szó szerint megbetegít: a stresszhormonok emelkedése miatt nő a vérnyomás és a pulzusszám, ami súlyos betegségekhez vezethet. Egy friss felmérés szerint a magyar lakosság 77 százaléka rossz életmódot folytat, ami súlyosbítja az ország már amúgy is aggasztó egészségügyi és mentális helyzetét. Dr. Zacher figyelmeztetett: a folyamatos stressz nemcsak a szívbetegségeket, hanem mentális betegségeket, például depressziót és szorongást is kiválthat. Az egészségtelen életmód, amelyet mozgáshiány, helytelen táplálkozás és dohányzás jellemez, csak olaj a tűzre.

De ez még nem minden. Az előadás egyik legmegdöbbentőbb része a fiatalokat érintő problémákra világított rá. Zacher doktor sokkoló adatokat osztott meg: egy nemrégiben végzett felmérés szerint egy 500 fős fiatalokból álló csoport 47 százaléka rendszeresen elszenved verbális bántalmazást, 21 százaléka fizikai bántalmazást, 26 százaléka szexuális bántalmazást, 32 százaléka érzelmi elhanyagolást, 23 százaléka fizikai elhanyagolást, és 23 százalékuk családon belüli erőszak áldozata. Ezek a traumák olyan súlyosak, hogy szakember segítsége nélkül aligha feldolgozhatók, ám az állami ellátórendszer erre képtelen. Ennek következményeként egyre többen küzdenek mentális zavarokkal, és tragikus módon nő a fiatalok körében az öngyilkosságok száma is.

Az előadás második részében dr. Zacher Gábor a szándékosan bevitt mérgekre tért ki, mint az alkohol, a dohányzás, a drogok, valamint a közösségi média és a modern életmód káros hatásai. Hangsúlyozta, hogy ezek a szokások nemcsak a testet, hanem a lelket is mérgezik. Az alkohol és a dohányzás hosszú távon rombolják a szervezetet, míg a drogok ennél is gyorsabban és súlyosabban károsítják az egészséget. A közösségi média pedig, bár ártalmatlannak tűnhet, valójában súlyos függőséget és mentális problémákat okozhat, mint például önértékelési zavarokat, szorongást és depressziót.

Dr. Zacher kitért arra is, hogy egyre kevesebben olvasnak, és ennek aggasztó oka van: sokan már nem tudják megfelelően feldolgozni az olvasott szöveget. Ez nem azt jelenti, hogy nem tanultak meg olvasni, hanem azt, hogy képtelenek a szöveg tartalmát teljes mértékben megérteni és értelmezni. Ez a jelenség szorosan összefügg a közösségi média felszínes információáradatával, ami megnehezíti a mélyebb, elgondolkodtató tartalmak befogadását.

Az előadás során a túlsúly és a mozgásszegény életmód kérdése is előkerült, amik szintén komoly egészségügyi kockázatokat hordoznak. A mozgáshiány és a helytelen táplálkozás egyre gyakoribb jelenség a modern társadalomban, ami nemcsak elhízáshoz, hanem számos krónikus betegséghez, például cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Zacher doktor kiemelte, a fizikai aktivitás hiánya és az egészségtelen életmód kombinációja nemcsak a testet, hanem a mentális egészséget is károsítja, tovább súlyosbítva a már meglévő problémákat.

Az előadó hangsúlyozta, hogy a tudatosság, a megelőzés és a segítségkérés elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csak egészségesebbek, hanem boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak is legyünk.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
               

Kövessen minket a Facebookon is!