Kitekintő 2024. augusztus 21. 10:00

Október végéig lehet jelentkezni a Rotary külföldi diákcsereprogramokra

Október végéig lehet jelentkezni a Rotary külföldi diákcsereprogramokra
Bács-Kiskun vármegyében élő fiatalok körében is népszerű a Rotary Magyarország külföldi diákcsereprogramja. Jelenleg is több tanuló tölt rövidebb-hosszabb időt távoli országokban. E lehetőség továbbra is nyitott a 15–17 évesek előtt, jelentkezni a következő évadra október végéig lehet.

Borítókép: Shutterstock illusztráció

A feltételekről és csereprogram részleteiről Tari Annamária, a Rotary Magyarország kormányzója adott tájékoztatást a vármegyei hírportálnak.

A Rotary diákcsereprogramja több évtizede zajlik, sikerrel. Jelenleg háromféle program kínálkozik a 10–11. évfolyamosok számára, valamennyi kis mértékben költségtérítéses, de egy vissza nem térő alkalom, hogy a világ különböző pontjaira eljussanak a fiatalok, idegen nyelvet tanuljanak, más kultúrákkal ismerkedjenek, fejlődjön a személyiségük, önállóságot tanuljanak. 

Az első a nyári kéthetes tematikus tábor a világ számos pontján. Ez helyszíntől függően 200–500 euró, plusz a repülőjegy, zsebpénz. Népszerű a 6–8 hetes „családcsereprogram” is, amikor a kiválasztott országban egy másik családnál tölti el az időt a magyar fiatal, majd a külföldi vendégfogadó gyermek jön a magyar családhoz ugyanennyi időre. Ennek költsége a repülőjegy és a zsebpénz, illetve a hazai vendégfogadás.

A leghosszabb diákcsereprogram egy tanévre szól, amikor a magyar gyermek a világ bármely országában külföldi családnál él, és ott jár iskolában. Ennél is a repülőjegyet, a biztosítást kell állni, illetve viszontfogadás esetén annak költségeit. Tari Annamária hozzátette: ez a legmegterhelőbb lelkileg, ugyanakkor teljes biztonságban tudhatók a fiatalok. A Rotary minden országban szigorú szabályozás mellett működteti a programot. Ráadásul bármelyiket is választja a magyar fiatal, egy nagyon komoly, több fordulós szűrőnek kell megfelelnie, ahol a felkészült Rotarysok felmérik, hogy alkalmas-e érzelmileg, lelkileg, fizikailag és tudásszinten az adott fiatal a hosszú külföldi kint tartózkodásra. Nagyon fontos, hogy a kiutazó magyar diák mindenkor Magyarországot képviseli, az ő viselkedése alapján ítélik meg hazánkat az ott élők. 

A legnépszerűbb úticélok jelenleg az Amerikai Egyesült Államok és Kanada, de van, aki kipróbálja magát Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában is. Európa jelenleg kevésbé vonzó. A további részletek a www.ryep.hu oldalon ismerhetők meg.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!