Helyi hírek 2024. augusztus 19. 10:00

Kerékpáros túrán fedezték fel a város régészeti feltárási helyeit

Képgaléria
Kerékpáros túrán fedezték fel a város régészeti feltárási helyeit
Lezárult a Kiskun Múzeum Nyári városi séta a 250 éves városban című programsorozata, amely augusztus 17-én a régészetre fókuszált. Az utolsó eseményen az érdeklődők kerékpáros túrán fedezhették fel Kiskunfélegyháza honfoglalás kori ásatási helyeit. A körút a Kiskun Múzeumtól indult, érintette a Radnóti utcai tarsolylemez lelőhelyét és a Templomhalomnál zárult.

Az első megállóhoz érve Gombás Bende, a múzeum munkatársa bemutatta az 1971-ben felfedezett tarsolylemez történetét. A lelet a Radnóti Miklós utca 48-as számú ház alapozása közben került elő. Az ásatás során egy honfoglalás kori lovassírra bukkantak, amiből a tarsolylemez mellett 39 francia pénz és egy ritka harci balta is előkerült. A tarsolylemez vékony ezüstlemezből készült, vörösréz háttérrel és kopás, valamint javítás nyomai találhatók rajta. A díszítése palmettás motívumokkal és burjánzó indákkal készült, ami az egész felületen egy összefüggő növényt (életfát) alkot. A tarsolylemez a Kiskun Múzeum
tárlatában tekinthető meg.

Az esemény a Templomhalomnál zárult, ahol 1951-ben kezdődtek az ásatások. Ezen a területen állt Kiskunfélegyháza első keresztény temploma és több száz éven keresztül temetkeztek itt. A legutóbbi ásatások során a templom köré épült település nyomaira is rátaláltak és 2015-ben régészeti emlékparkot alakítottak ki.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!