Helyi hírek 2024. augusztus 20. 06:00

Mert hol kenyeret szentelnek, ott bizony emlékeznek

Képgaléria
Mert hol kenyeret szentelnek, ott bizony emlékeznek
Idén immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a kenyérszentelő ünnepséget a selymesi Mária-szobornál. Az augusztus 19-i eseményen jelen volt Balla László alpolgármester, Hajagos Gyula atya és Ván Jenő önkormányzati képviselő is.

A résztvevőket Molnár Tiborné Margitka, a Selymesért Egyesület vezetője köszöntötte, majd Balla László emlékeztetett az államalapítás történelmi jelentőségére. Az ünnepség további részében az egyesület tagjai citerán és tekerőlanton játszottak, valamint egy prózai mű is elhangzott az új kenyér szentségéről.

– Ma egy olyan alkalomra gyűltünk össze, amely mélyen gyökerezik nemzetünk történelmében és hagyományaiban. A kenyérszentelés és Szent István király ünnepe különleges pillanat, amikor egyszerre emlékezünk nemzeti múltunkra és értékeinkre, valamint tisztelgünk azok előtt az erőfeszítések előtt, amelyek a mai Magyarország megteremtéséhez vezettek – emelte ki Balla László, majd a történelmi eseményekre tért ki: – Szent István, aki II. Szilveszter pápától kapott koronát, nem csupán egy nép uralkodója volt. Ő volt az a vezető, aki megalapította a magyar államot, és aki keresztény alapokra helyezte országunkat. Államalapítónk élete és munkássága nélkül ma nem ugyanaz a nemzet lennénk, amit most magunkénak tudhatunk. Az ő bölcsessége, határozottsága és hite tette lehetővé, hogy Magyarország fennmaradjon és virágozzon az európai népek közösségében.

A kenyérszentelés ünnepe szintén szorosan kapcsolódik Szent István nevéhez. A kenyér, mint az élet és a mindennapi megélhetés szimbóluma, fontos szerepet tölt be kultúránkban és vallásunkban egyaránt. A frissen aratott búzából sütött új kenyér a termékenységet, a megújulást és az áldást jelképezi. Amikor a kenyeret megszenteljük, nemcsak a természeti javakat ünnepeljük, hanem kifejezzük hálánkat a bőségért és a közösségért is, amely életünk alapja. A kenyérszentelés és államalapítónk alakja közötti kapcsolat több mint szimbolikus. István király erőfeszítései révén nemcsak a magyar államiság jött létre, hanem egy olyan értékrend is, amely a közös jóra, a közösség szolgálatára és az összetartozásra épül.

A kenyér, amelyet ma megszentelünk, ennek az értékrendnek a jelképe. Emlékeztet bennünket arra, hogy a jólét és a béke nem magától értetődő, hanem közös munkánk és erőfeszítéseink eredménye. Ahogy ma együtt ünneplünk, emlékezzünk arra, hogy Szent István öröksége nem csupán a történelem lapjaira tartozik. Minden alkalommal, amikor megosztjuk egymással a kenyeret, amikor összefogunk egy közös cél érdekében, István király szelleme tovább él bennünk. Ő tanított meg minket arra, hogy a hit és a munka, az egység és a kitartás erejével bármilyen nehézséget le lehet küzdeni.

Legyen ez az ünnep emlékeztető arra, hogy kötelességünk ápolni és továbbadni ezt az örökséget a jövő generációi számára – zárta beszédét Balla László.

Kép és szöveg: V. B.
                

Kövessen minket a Facebookon is!