Helyi hírek 2024. augusztus 20. 11:15

Kenyeret szenteltek a Haleszi haranglábnál

Képgaléria
Kenyeret szenteltek a Haleszi haranglábnál
A mai napig él az a különleges hagyomány, hogy augusztus 20-án és az azt megelőző napon a város több pontján is kenyérszentelést tartanak, ahol a megszentelt kenyeret megszegve a vendégek is kóstolót kapnak belőle. A szokásoknak megfelelően a gazdák mindig ügyeltek arra, hogy a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér új búzából, frissen sütve kerüljön az asztalra.

Augusztus 19-én délután sem történt ez másképp a Haleszi haranglábnál. A rendezvényen köszöntőt mondott Rádi András, a kiskunfélegyházi Őszidő Szövetkezet ügyvezető igazgatója, valamint a Haleszi Gazdakör elnöke. Beszédet mondott továbbá Balla László alpolgármester, aki kiemelte, hogy a kenyérszentelés és Szent István ünnepe különleges pillanat, amikor egyszerre emlékezünk és tisztelgünk a mai Magyarország teremtéstörténete előtt. Ő volt, aki megalapította az államot és keresztény alapokra helyezte azt. Az ő bölcsessége, határozottsága és hite tette lehetővé, hogy az országunk fennmaradjon és a mai napig virágozzon. A frissen aratott búzából sütött új kenyér a termékenységet, a megújulást és az áldást jelképezi. Amikor a kenyeret megszenteljük, nemcsak a természeti javakat ünnepeljük, hanem kifejezzük hálánkat a bőségért és a közösségért is, amely életünk alapja. A mögöttünk lévő több mint ezer év bizonyosság arra, hogy Szent István biztos jövőt épített a magyarok számára értékálló alapokra.

Az alpolgármester ünnepi szavait a Félegyházi Citerás Duó különleges előadása követte, majd Nagy Tünde tekerőlantos, és F. Juhász Zoltán próza- és versmondó műsorával folytatódott az ünnepség.

Az esemény végén Hajagos Gyula atya megszentelte a kenyeret és megvendégelték belőle a rendezvényre érkezőket.

T. L.
               

Kövessen minket a Facebookon is!