Kultúra 2024. augusztus 24. 16:00

Megnyitotta 128. évadát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Megnyitotta 128. évadát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
A héten az évadnyitó társulati üléssel hivatalosan is útjára indult a 2024/25-ös évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 128. évadában 13 premierrel, köztük ősbemutatóval is várja a közönséget.

Borítókép és további fotók: Bús Csaba



Cseke Péter igazgató köszöntőjében boldog és sikeres új évadot, valamint dolgos színháznyitást kívánt minden szereplőnek, alkotónak, vendégművésznek és a színház mind a 176 dolgozójának. Emlékeztetett, hogy a 128. évad mottója: „Csodák világa, menedék...” – a teátrum bízik benne, hogy 13 új bemutatót tartalmazó repertoárjával valóban a mindennapi mókuskerékből kiszakító menedék, valamint a felejthetetlen élményeket és lelki töltődést garantáló csodavilág lesz szeptembertől júniusig, felnőttek és gyermekek számára egyaránt.



Újabb díjesőnek örülhetett a kecskeméti színház

Cseke Péter elmondta, hogy augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából a társulat két tagja is elismerésben részesült a Pesti Vigadóban: magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Jankovics Anna színművész, továbbá kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetéssel díjazták dr. Husek Dánielnét, a színház szervezési irodájának vezetőjét.

Cseke Péter nemcsak nekik gratulálhatott: júniusban a kecskeméti közgyűlés Körtvélyessy Zsolt színművésznek Katona József-díjat adományozott; majd Mike-Nagy Kitti énekkari művész ért el első helyezést musical kategóriában egy nemzetközi énekversenyen; a Szarvasi Vízi Színház XIV. Díjátadó Gáláján pedig Csombor Teréz veheti át a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál legjobb mellékszereplő díját a Ne most, drágám! című bohózatban nyújtott alakításáért.

A direktor a színház új örökös tagjait, Csombor Teréz színművészt és Gréczi Istvánt, a férfi szabótár vezetőjét is köszöntötte.

Gyimesfelsőloktól Szarvasig sikereket arattak a nyári vendégszereplések

Az évadzáró társulati ülés óta eltelt két hónapban sem volt tétlen a társulat. – Hatalmas sikerekkel teljesítettük a nyári előadásainkat, amelyekre felkérést kaptunk. Bár a Tokaji Katlanban ülők csak az első részt láthatták a viszontagságos időjárás miatt, de a gyimesfelsőloki koncert, valamint a nagyváradi és újszegedi Az Ég tartja a Földet előadásaink óriási sikert arattak. A szegedi volt épp az 50. előadásunk a musicalből – mondta a teátrum direktora, és hozzátette: Békéscsabán, Szarvason és a budapesti Városmajori Színpadon pedig a Ne most, drágám! című bohózatnak a végén tapsolt önfeledten a közönség, és még a Vidor Fesztiválon való megméretés előttük áll: augusztus 26-án utazik a társulat Nyíregyházára, és ott ünnepelhetik az 50. Ne most, drágám! előadást.



13 új bemutatóval készül a színház

A 2024/25-ös évad premierjeinek szereposztásait Szente Vajk főrendező ismertette az évadnyitón.

A Ma este megbukunk című bohózatot Cseke Péter rendezi, premierje szeptember 20-án lesz a Nagyszínházban.

Szép Ernő Lila ákác című szerelmes históriájának rendezője Kovács Lehel, bemutatója szeptember 27-én lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

A Szentkirályfi című zenés mesejáték ősbemutatóját a Nagyszínházban tartják október 1-én. A darabot Cseke Péter rendezi.

Operettel is megörvendezteti közönségét a színház, a Leányvásárt Juronics Tamás rendezi, a premier november 8-án lesz a Nagyszínházban.  

Az Oscar című vígjátékot november 15-én mutatják be a Kelemen László Kamaraszínházban, a rendezője, Besenczi Árpád.  

November 22-én mutatják be a Sylvia című vígjátékot Eszenyi Enikő rendezésében a Ruszt József Stúdiószínházban.

A kék csodatorta az évad második zenés mesejátéka, amelynek 2025. január 8-án tartják a bemutatóját a Nagyszínházban, Jankovics Anna rendezésében.

Iván SáraPerczel Enikő: Előjáték a Lear királyhoz vígoperáját Kovács Lehel rendezi, premierje 2025. január 17–én lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.  

Shakespeare: A makrancos hölgy című darabja lesz az évad táncszínházi bemutatója 5025. január 17-én, Barta Dóra rendezésében.

Magyarországi bemutató lesz Agatha Christie krimije, Az Ackroyd-gyilkosság 2025 január 31-én a Nagyszínházban. A darab rendezője Lóth Balázs.  

Musical ősbemutatót is tartogat az évad, Juhász Levente – Szente Vajk és Galambos Attila szerzeménye A trón, melyet 2025. március 14-én mutatnak be a Nagyszínházban Szente Vajk rendezésében.  |

Ugyancsak ősbemutató Háy János: A kutyatartó lány című tragikomédiája, melynek 2025. március 21. tartják premierjét a Ruszt József Stúdiószínházban, a rendező Sipos Imre.

A Veszedelmes viszonyok című színművet 2025. március 28-án mutatják be a Kelemen László Kamaraszínházban, Tárnoki Márk rendezésében.  

Továbbra is műsoron marad Lévay Viktória első rendezése, a Naptárlányok című színmű, a Szente Vajk rendezésében látható Három nővér című színmű, valamint a Tóth Kata és Kovács Lehel által megálmodott Felhangolva című mesés zenés evés. Továbbá visszatér a 2021 novemberében bemutatott és közönségkedvenccé vált Terror című tárgyalótermi dráma.

– Az új évadban neves vendégművészeket köszönthetünk ismét, többségében olyanokat, akik már nem első alkalommal játszanak színházunkban: Auksz Éva, Laczák Boglárka, Nagy Sándor, Adorjáni Bálint, Bognár Szabolcs, Tötös Roland, Kristóf István, Serbán Attila, Juhász Levente. Először dolgozik azonban Kecskeméten Stéphanie Schlesser, Antóci Dorottya, Csereklyei Andrea, Ember Márk, Veréb Tamás és Kovács Krisztián – jelentette be Szente Vajk főrendező.

Új állandó tagokkal is bővült a társulat: a balett-tagozatban köszöntheti a közönség Rozsovits Johannát, Szatmári Márkot és Divinec Márkot, az énekkarban pedig Simon Katát, Balázs Zsófiát, Turjányi Mátyást és Kovács Balázst.



Az évadnyitó társulati ülésen beszédet mondott Cseke Péter és Szente Vajk mellett Kovács Lehel, a teátrum új művészeti vezetője, Barta Dóra, a balett-tagozat művészeti vezetője, Károly Kati zenei vezető, valamint Sipos Imre színművész-rendező, a prózai tagozat vezetője. Ugyancsak fontos momentuma volt az évadnyitónak Petőfi Sándor: Levél egy színész barátomhoz című verse, amelyet 17 éve rendületlenül szaval el az eseményen Kiss Jenő színművész, a színház örökös tagja.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház első bemutatójára nem is kell már sokat várnia a színházszerető, hűséges kecskeméti közönségnek: a Ma este megbukunk című bohózatot – Cseke Péter rendezésében – szeptember 20-tól játsszák a nagyszínházban, de a teátrum játszóhelyein már addig is igazán különleges programokat találhatnak a színházbarátok. Szeptember 14-15-én pedig érkezik a Művészetek főutcája, a Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Régiója és a Kecskeméti Nemzeti Színház közös összművészeti rendezvénye, melynek a Rákóczi út ad otthont – írta cikkében a vármegyei hírportál.
                                   

Kövessen minket a Facebookon is!