• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Több mint egymillió forinttal támogatja az önkormányzat a mobil emlőszűrő állomás félegyházi kitelepülését
Helyi hírek 2024. augusztus 30. 10:00

Több mint egymillió forinttal támogatja az önkormányzat a mobil emlőszűrő állomás félegyházi kitelepülését

Képgaléria
Több mint egymillió forinttal támogatja az önkormányzat a mobil emlőszűrő állomás félegyházi kitelepülését
Elismerések átadásával kezdődött augusztus 29-én, csütörtökön a kiskunfélegyházi képviselő-testület nyári szünet utáni első ülése.

Csányi József polgármester dr. Hegedűs Éva gyermek háziorvosnak és dr. Tulkán György fogorvosnak adta át Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat elismerését, az egészségügyi ellátásban töltött több mint 20 éves folyamatos munkájukat megköszönve (a többi kitüntetett még júliusban, a Semmelweis-nap alkalmából vette át az elismerést), Balla László alpolgármester pedig a 17 éves Czakó Zoltánnak, az augusztus 19-én, a jordániai Ammánban zajló U17-es világbajnokságon a 110 kilogrammos súlycsoportban elért világbajnoki második helyezéséért tolmácsolta a város köszönetét. Az ünnepélyes pillanatok után 19 napirendi pontot tárgyalt meg a grémium.

Több mint egymillió forintot fordít az önkormányzat a mobil emlőszűrő állomás Félegyházára történő kitelepülésére. Többek között erről is döntöttek a városatyák. A MaMMa Egészségügyi Zrt. által üzemeltetett mammográfiás szűrőbusz olyan nagyobb városokban végez évek óta szűréseket, ahol nincs mammográfiás készülék a kórházban. Az üzemeltető azzal a kéréssel kereste meg a félegyházi önkormányzatot, hogy az előző évi szűrésekhez hasonló feltételekkel tudná Kiskunfélegyházán a szűrőbuszt telepíteni, ha annak telepítési költségét és a felmerülő közüzemi díjakat az önkormányzat átvállalja.

A szűrés tervezett időpontja szeptember 30. és október 16. közötti időszak, és mintegy 1900 hölgy behívását tervezik a Népegészségügyi Program keretében. Tavaly 47 százalékos volt Félegyházán a megjelenés, ami az országos aránynál lényegesen jobb. A szűrőbusz idén is a városi sportcsarnok parkolójában lesz telepítve.

Határozat született a Wass Albert-szobor áthelyezéséről is. A döntés értelmében a Kossuth utcáról a Bercsényi utca és a Dessewffy utca által határolt, a Kulacs Étteremmel szemben lévő területre kerül a mellszobor. Az áthelyezést Rosta Ferenc alpolgármester kezdeményezte, és egykori felállítója, Kollár László önkormányzati képviselő is támogatja. Az előterjesztés kitér arra is, hogy az áthelyezést követően a kertészeti szempontból egyelőre befejezetlen, de adottságaiban ígéretes területen egy új, igényes pihenőpark alakulhat ki. Így a szobor új helyén folytatódna az a megkezdett és eddig kiválónak bizonyult gyakorlat, hogy egyes főutcai műtárgyaknak a város más részeire való kivitelével egy-két kisebb teret, utcarészletet is be lehet kapcsolni a Zöld város parkosítási folyamatába. Erre korábbi jó példa már a Dózsa-szobor, vagy a Csobogó. Emellett – tekintettel arra, hogy a területnek ahová a szobor kerül még nincs neve – akár a tér névadója is lehet Wass Albert.

A képviselő-testület határozott arról is, hogy az uszoda területén ingyenesen kínál medencehasználatot az általános iskolás diákok úszásoktatásához.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!