Bács-Kiskun vármegye 2024. augusztus 31. 10:00

Új vármegyei ösztöndíjpályázat

Új vármegyei ösztöndíjpályázat
Megjelent a Vármegyei Ösztöndíjprogram 2024/2025-ös tanév I. féléves pályázati felhívása. Száz százalékos, vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a szakképzésben résztvevő tanulók és hallgatók.

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata pályázatot hirdet a közép- és felsőfokú tanulmányokat folytatók, továbbá a felnőttképzésben résztvevők támogatására. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2020-ban elindította a Vármegyei Ösztöndíjprogramot a Bács-Kiskun vármegyei vállalkozók és önkormányzatok bevonásával. Az ösztöndíjpályázat célja, hogy szakképzett munkaerőt nyújtson a vállalkozások igényeinek megfelelően, továbbá támogassák a vármegyében élő tanulók tanulmányait, valamint elősegítsék a helyben maradásukat.

Az ösztöndíjpályázatban a vármegyei gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztés célkitűzéseit elemezve választották ki a szakmákat és a szakképzettségeket. A kiválasztás – figyelembe véve a Vármegyei Ösztöndíjprogramban rendelkezésre álló forráskeretet is – a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztály által megküldött tájékoztató adatok alapján történt, amelyet olyan szakmákról, foglalkozásokról állítottak össze,  amelyekben jelentős munkaerőigény mutatkozik a vármegye szinte minden járásában.

Mindemellett a preferált szakmák kiválasztása során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy azok  széles spektrumot öleljenek fel, továbbá figyelembe vették, hogy a vármegye erős mezőgazdasági hagyományokkal rendelkezik.

A felsőoktatásban megszerezhető magasabb szakképzettséget nyújtó végzettségek közül kiemelték a pénzügyi, gazdasági és vidékfejlesztési területet, valamint a turizmus ágazatát. Ennek oka egyrészt, hogy támogassák az önkormányzatok szakember-utánpótlását, másrészt, hogy lehetővé tegyék a humánerőforrások rendelkezésre állását ezeken a kulcsfontosságú területeken, bízva abban, hogy az ösztöndíjprogram jelentősen hozzájárul a vármegye munkaerőpiaci erősítéséhez.

A pályázatban részt vevőknek kötelezettséget kell vállalniuk, hogy a megszerzett szakmájuknak megfelelően helyezkednek el a vármegye területén. Előnyt élveznek azok a pályázók, akik nem városi jogú településen, illetve a foglalkoztatási és gazdasági irányelvek, illetve útmutatók alapján leghátrányosabb helyzetű, komplex fejlesztési programokkal fejlesztendő – a pályázati felhívásban kiemelt – járások területén vállalnak munkát.

Minden további részlet, pályázati űrlap és további hasznos tudnivaló itt olvasható.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!