Helyi hírek 2024. szeptember 2. 10:00

Elkezdődött a 2024/2025-ös tanév

Elkezdődött a 2024/2025-ös tanév
Szeptember 2-án, hétfőn megkezdődött a 2024/2025-ös tanév. Városunkban több mint ezer diák tért vissza az iskolapadba, közülük mintegy 280 kisgyerek most lépte át először az iskola kapuit és kezdi meg az ismerkedést a tanulás új világával. A középiskolák hozzávetőleg 900 kilencedikes diákja pedig elindult a továbbtanulás felé vezető úton.

Borítókép: Fantoly Márton

Az oktatási év szeptember 2-án, hétfőn kezdődött, az utolsó tanítási nap pedig 2025. június 20-án, pénteken lesz. A tanítási napok száma – a gimnázium, a szakgimnázium és a szakiskola kivételével – valamennyi intézménytípusban száznyolcvan nap.



Az őszi szünet előtt utoljára október 25-én, pénteken kell iskolába menniük a tanulóknak, a szünet utáni első tanítási nap pedig november 4., hétfő lesz. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 20., péntek, a szünet utáni első tanítási nap pedig 2025. január 6., hétfő. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2025. április 16., szerda, a szünet utáni első tanítási nap pedig 2025. április 28., hétfő. A tavaszi érettségi vizsgák a magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődnek majd 2025. május 5-én, hétfőn, a szóbeliket emelt szinten 2025. június 3. és 11. között, középszinten pedig 2025. június 16. és július 2. között tartják. Az utolsó tanítási nap 2025. június 20., péntek lesz.



Változás az idei tanévben

Az idei tanév azonban egy fontos újdonságot is hozott, ami jelentős hatással lehet a diákok mindennapjaira. Megjelent ugyanis a kormányrendelet a tiltott és a használatában korlátozott tárgyak köréről a nevelési-oktatási intézményekben. A rendelet különösen a telekommunikációs eszközöket – így a mobiltelefonokat és az internet elérésére alkalmas okoseszközöket – érinti. Az általános iskolákban és a középiskolákban is korlátozzák ezek használatát a tanítási nap folyamán.



Ez a változás nem véletlenül történt: számos tudományos kutatás és szakértői vélemény támasztja alá a döntést, amely a gyermekek és fiatalok mentális egészségének védelmét célozza. Az UNESCO 2023-as globális oktatási jelentése például azt javasolja, hogy az okostelefonokat teljesen tiltsák ki az iskolákból, mivel azok elvonják a diákok figyelmét, és rontják tanulási képességeiket. Hasonló eredményekre jutott a legutóbbi PISA-jelentés is, ami szerint minden harmadik diák figyelmét elvonják a digitális eszközök az iskolában.



A kutatók szerint az okoseszközök jelenléte nemcsak a figyelmet tereli el, hanem csökkenti a diákok közötti személyes interakciókat is, ami pedig alapvető fontosságú a megfelelő szociális készségek kialakulásához. Ráadásul a digitális eszközök használata a tanórákon gyakran a szórakozás felé tereli a diákokat, ami tovább nehezíti a koncentrációt. Ezért az új szabályozás nemcsak azt célozza, hogy az eszközöket elrakják, hanem azt is, hogy azokat az intézménybe lépve, elzárva tárolják.


Fotó: Eduline – Túry Gergely

A törvényi előírás technikai megvalósításról Kiskunfélegyháza tanintézményeinek igazgatóit kérdeztük:


Rokolya Csaba, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium igazgatója közölte, hogy náluk az első órát tartó pedagógus gyűjti be a diákok mobiltelefonjait, amelyeket egy erre a célra kialakított dobozban tárolnak a tanórák végéig. A diákok az utolsó óra után kapják vissza készülékeiket. Mivel csoportbontásos órák is vannak, minden osztály számára két ilyen dobozt adnak, amelyeket az igazgatói irodában őriznek. Ha egy diáknak rendkívüli okból korábban el kell hagynia az iskolát, a telefonját az igazgatótól vagy annak helyettesétől kérheti el. Rokolya Csaba hozzátette, hogy bár intézményükben több órán is szükség lehet okoseszköz használatára, az iskolának rendelkezésére áll 170 táblagép, amelyekkel a diákok bekapcsolódhatnak az oktatásba.



A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiumban már két éve alkalmazzák azt a gyakorlatot, hogy a diákok a gyakorlati helyeken leadják mobiltelefonjaikat, így most csak az oktatási intézmény teljes területére terjesztették ki a szabályozást – mondta el Rózsa Pál igazgató.



A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégiumban is hasonló gyakorlatot alkalmaznak. Itt is az órák előtt szedik be a mobiltelefonokat, amelyeket zárható dobozokban tartanak a titkárságon a nap végéig. A diákok az utolsó órát tanító pedagógustól kapják vissza telefonjaikat. Szabó Péterné igazgató hozzátette, hogy ha valakinek egészségügyi vagy egyéb oktatási okból szüksége van a telefonjára, azt a titkárságon visszakapja. A rendszer gyakorlati működését az idő majd alakítja.

A tanulóknak telefonjaikat az első órát tartó pedagógusnak le kell adni, aki azokat az osztály számára adott műanyag tárolóban összegyűjti és az óra után a tanáriban az osztályfőnök asztalára helyezi. Az osztályban utolsó órát tartó pedagógus a telefonokat az utolsó óra végén osztja ki a tanulóknak. A telefont 7:30-tól az iskola területének elhagyásáig nem lehet bekapcsolni. Kép- és hangfelvétel készítése tilos, megszegése fegyelmi eljárást von maga után. Rendkívüli esetben a pedagógus felügyelete mellett a tanuló telefonálhat fontos, halaszthatatlan, a személyét vagy családját érintő esetekben. A tanulószobában a tanulást telefon helyett laptopok segítik (csoport/ 3 darab). A szabályszegés igazgatói intőt von maga után. Amennyiben a gyermek a fenti szabályozás ellen vét, a pedagógusnak jogában áll a készüléket elvenni, azt az iskola páncélszekrényében tárolni, amelyet csak a szülő/gondviselő, nagykorú testvér vehet át. Az iskola a tanulók személyes tárgyaiért anyagi felelősséget nem vállal – emelte ki Bense Zoltán, a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola igazgatója.



Az általános iskolában és a gimnáziumban különböző módon igyekszünk alkalmazkodni a törvényi előírásokhoz. Az általános iskolai osztályokban az első órát tartó tanár összegyűjti a mobiltelefonokat, és egy szekrényben elzárja azokat az osztályteremben. A kulcsot az óra utáni szünetben leadja az iskolatitkárságon, majd a nap végén, az utolsó óra vagy foglalkozás (napközi/tanulószoba) után, az utolsó órát/foglalkozást tartó tanár visszaadja a telefonokat a diákoknak. A gimnáziumban és a technikumban az első órát tartó tanár szintén összegyűjti a mobiltelefonokat egy dobozba, majd az óra végén leviszi és elzárja azokat egy erre a célra kialakított, fakkokkal ellátott fémszekrénybe, amely osztályonként van elhelyezve. A fakk kulcsát ezután leadja az iskolatitkárságon, majd az utolsó órát tartó tanár veszi fel a dobozt, és az óra végén kiosztja a telefonokat a tanulóknak. Egészségügyi okokból (például diabétesz esetén) természetesen a tanuló magánál tarthatja az okostelefonját vagy okosóráját. Ha pedig szakmailag indokolt, a szaktanár előzetes egyeztetés alapján a főigazgatótól kérheti, hogy a diákoknál maradhassanak az eszközök a szabályzat betartásával. A kollégistáknak javasoljuk, hogy ne hozzák be az iskolába a telefonjaikat, hanem tartsák azokat a saját zárható szekrényükben, a kollégiumi szobájukban. Szerencsés helyzet, hogy a kollégium nagyon közel van az iskolaépülethez – hívta fel a figyelmet Mindák József, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium igazgatója.

Iskolai fotók és szöveg: V. B.
                             

Kövessen minket a Facebookon is!