Program 2024. szeptember 2. 16:00

Elismeréseket adtak át a Móricgáti Kacsafesztiválon

Képgaléria
Elismeréseket adtak át a Móricgáti Kacsafesztiválon
Folytatva a megkezdett hagyományt, augusztus utolsó hétvégéjén immár második alkalommal rendezte meg Móricgát Község Önkormányzata a Móricgáti Kacsafesztivált.

Borítókép és további fotók: Ujvári Sándor

Tóth Antal polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, a kacsatartás fontos megélhetési forrása a móricgátiaknak. A településen jelenleg hat vágóhíd működik, amelyek szinte egész Európába szállítják termékeiket. Az év legnagyobb rendezvényét ennek az iparágnak szentelik. Az örömök mellett vannak nehézségek is: egy évvel ezelőtt még a madárinfluenza, most pedig a túltermelés ellen küzdenek.

A fesztiválon részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője is, aki a jól sikerült első kacsafesztivál után örömmel fogadta a móricgátiak meghívását az eseményre. Lezsák Sándor köszöntőjében szót ejtett a kacsatartás kihívásairól, majd megemlékezett Csontos Mátéról, a település nemrégiben elhunyt polgármesteréről.

Az ünnepi köszöntőket követően Móricgát községért kitüntetés átadására került sor, amelyet a község önkormányzatának képviselő-testülete egyhangú szavazása alapján posztumusz Csontos Máté László polgármester részére adományozott. Az elismerést a településvezető özvegye vette át.

Tóth Antal polgármester köszönetének jeléül emléklapot ajándékozott Gyergyószentmiklós egykori polgármesterének, Mezei Jánosnak a két település jó viszonyának kialakításáért és ápolásáért.

A rendezvény keretében – Csontos Máté tiszteletére – terepfutó versenyt rendeztek, emellett a fesztivál legjobban várt programja a főzőverseny volt. A zsűri elnöke Sági Szilárd mesterszakács, a zsűri tagjai: Ladányi-Kovács Zoltán, a bugaci Karikás Csárda tulajdonosa, Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere, Lajter József és Bodó Sándor móricgáti szakácsok voltak.
            

Kövessen minket a Facebookon is!