• Kezdőlap
  • Hírek
  • Program
  • Huszonötödik alkalommal, jubileumhoz méltó programmal várja látogatóit a Kiskunfélegyházi Libafesztivál
Program 2024. szeptember 4. 06:00

Huszonötödik alkalommal, jubileumhoz méltó programmal várja látogatóit a Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Képgaléria
Huszonötödik alkalommal, jubileumhoz méltó programmal várja látogatóit a Kiskunfélegyházi Libafesztivál
Kiskunfélegyházán és környékén évszázados hagyománya van a libatartásnak. Az ágazatban dolgozók munkája előtti főhajtás hívta életre negyed évszázaddal ezelőtt a Kiskunfélegyházi Libafesztivált, ami azóta, kulturális és szakmai tekintetben is komoly rangot vívott ki magának.

A jubileumi, 25. alkalom részletes programjáról, az idáig vezető útról és az esemény jelentőségéről szeptember 3-án, sajtótájékoztatót tartottak a városházán. Az eseményen jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke, Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere, dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vajda Tamás, az Integrál Zrt. üzemigazgatója, valamint Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

Amint az a sajtótájékoztató kezdetén levetített rövidfilmből is kiderült, a libafesztivált Darabos Andrea, a művelődési központ akkori igazgatója álmodta meg, aki a megvalósításhoz segítségül hívta Gulyás Lászlót és a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársait. Az első, hagyományteremtő Kiskunfélegyházi Libafesztivált 1999. november 11-14. között – akkor még Márton-naphoz kapcsoltan – rendezték meg. A kulturális seregszemlétől azt várták, hogy a későbbiekben híressé teszi a várost. Az esemény azóta a gasztronómia, a hagyományőrzés, a kézműves mesterségek művelői és tisztelői, a néptánc és népművészet, a tartalmas kulturális események iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan koraőszi programmá vált szeptember második hétvégéjén. A fesztivál élőkoncertjei, a hagyományőrző játékok, gyermek és zenés programok a város és a vármegye határain túlról is a városba vonzzák a vendégeket.

A sajtótájékoztatón Csányi József köszöntötte a megjelenteket. A polgármester elmondta: az idei év egy kiemelt évforduló jegyében telik, ugyanis 250 évvel ezelőtt kapott mezővárosi rangot Félegyháza, és a libatenyésztés már az 1800-as évek közepén a város jellegzetessége volt.

– Kiskunfélegyháza máig megőrizte mezővárosi jellegét, ahogy kötődését is a libatartásához, tenyésztéséhez és feldolgozásához. A libafesztiválra igény van a városban, és évek óta egyre több és több embert vonz Félegyházáról és környékéről, valamint az ország más részeiről is. A Móra Ferenc Művelődési Központ indította el, alapította a rendezvényt, és ez a csapat a rendezője a mai napig, karöltve a város önkormányzatával. Hosszú ideje kiváló társunk ebben az Integrált Zrt., és Lezsák Sándor elnök úr is.

Dr. Horváth Sándor elmondta: az Integrál Zrt. működteti Európa, illetve a világ egyik legnagyobb hízott liba feldolgozó üzemét, amihez nagyon sok ember munkája szükséges.

– A libafesztivállal az ő munkájuk előtt tisztelgünk. Nekik köszönhetjük, hogy kiváló minőségű áruink segítségével a világ minden tájára elvisszük Kiskunfélegyháza jó hírét. Büszke vagyok arra, hogy Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata mellett az Integrál Zrt. szponzora és főtámogatója lehet ennek a rendezvénynek – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

Vajda Tamás üzemigazgató a libafesztivál elválaszthatatlan részét képező szakmai konferenciáról adott részletes tájékoztatást, amelynek fejlődése – ahogy fogalmazott – nagy ívet írt le az elmúlt 25 évben.

– Amikor az első szakmai konferenciát rendeztük kifejezetten a termelők és libatartók részére, alig néhányan voltunk a teremben. Manapság – immár 12 éve a városháza díszterme ad otthont a programnak – 150-160 fő vesz részt a víziállat, illetve a hízottkacsa- és hízottliba-ágazatban egyaránt hiánypótló rendezvényen. Az esemény tematikája is folyamatosan bővült: ma már helyet kapnak a termelőket, a feldolgozók tulajdonosait, az ágazathoz szorosan kapcsolódó takarmányipart, kereskedelmet, marketinget érintő témák is, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek tolmácsolásában. Idén – Lezsák Sándor mellett – Farkas Sándor miniszterhelyettes nyitja meg a konferenciát.

Az üzemigazgató kitért arra is, hogy az idei konferencián egy nagyon fontos vezértéma vonul végig. Az előadások egytől egyig arra a kérdésre igyekeznek választ adni, hogy mit tehetnek a szakma képviselői az ágazat megtartása érdekében. Lesz előadás a szükséges állattartótelepi auditokról, a libatenyésztés során szerzett tapasztalatokról, a termék vevőhöz való eljuttatásához kül- és belföldön, továbbá az ágazatban folyó koncentráció hatásairól.

Lezsák Sándor üdvözölte a fesztivál megrendezését, és bemutatta a Népfőiskolai Füzetek sorozatban megjelent, A Kiskunfélegyházi Libafesztivál elmúlt negyedszázada címmel Patyiné Gulyás Réka által szerkesztett kötetet. Hangsúlyozta: Kiskunfélegyháza nagyon komoly figyelmet fordít a színvonalas, értéket közvetítő események megszervezésére.

Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója elárulta: minden eddiginél nagyobb fesztiválterülettel várják a látogatókat, idén ugyanis a szokásos helyszínek mellett Félegyháza megújult főterét is bevonják. A Sarlós Boldogasszony Templom előtt kap ugyanis helyet a nagyszínpad.

Az igazgatónő háláját és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az idei, és az elmúlt negyed évszázad valamennyi libafesztiváljának szervezésében bármilyen módon részt vettek: támogató szervezeteknek, partnereknek, társintézményeknek, közreműködőknek… Ahogy fogalmazott, a fesztivál idén is lehetőséget kínál a résztvevőknek arra, hogy az egyszerre több helyszínen zajló események sorából kiválaszthassák a nekik leginkább tetszőket. Ehhez kíván tartalmas időtöltést mindenkinek.

A XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál együttműködő partnerei:

Egészséges Félegyházáért Egyesület, Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület, KHTK sakkszakosztály, Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda, Jogging Plus Sportegyesület, Kiskun Múzeum, Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Pince 72’ Sakk Klub, Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat, Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyháza.

A XXV. KISKUNFÉLEGYHÁZI LIBAFESZTIVÁL programjai

Szeptember 12., csütörtök 17:00
Papp Gáspár
 kerámia kiállításának megnyitója a Holló-kör Petőfi-téri műterem-galériájában.

Szeptember 13., péntek 10:00
Libatenyésztők szakmai konferenciája a városházán

16:45
Fesztivál- és kiállításmegnyitó
Köszöntőt mond Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere és dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója.
„A kelme titkai” – Csordás Katalin viseletkészítő népi iparművész és Szabó Árpád pliszírozó viseletkészítő, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa és Rapavi Réka fotográfus népművészeti kiállításmegnyitója.
Köszöntőt mond dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke. Közreműködik: Kürti-Papp Nóra, Bakos Zorka, Kasza Regő és Szikora Panna.
Móra Ferenc Művelődési Központ

19 óra
Engem nem lehet elfelejteni” – Szenes Iván 100 – emlékest
Közreműködik: Don Lázi Swingtet, Szulák Andrea és Vastag Tamás
Kisszínpad – Spar parkoló

21 óra
CSÍK ZENEKAR koncert
Nagyszínpad – Béke-tér

Szeptember 14., szombat 8 óra
„KI MIT TUD” sütni-főzni a libából – főzőverseny
Sültek, pörköltek, levesek, egytálételek kategóriában indulhatnak a versenyzők, de kerestetik a legszebb szakácsné is
Zsűri: Csányiné Pap Andrea polgármesterné asszony, Bede Róbert séf és Szőke András filmrendező, humorista
Petőfi Sándor Városi Könyvtár mögötti parkoló

9 óra
XIII. Ludas Matyi sakkverseny a Pince 72’ Sakk Klub és a KHTK sakkszakosztályának szervezésében
Információ: Nagy György (06-70/378-0239)
Klubház, Korona utca 4.

9-től 15 óráig
Prevenciós célú állapotfelmérés és tanácsadás a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Irodával
– Újraélesztés gyakorlása AMBU-babán
– Emlő- és here önvizsgálat elsajátítása demonstrációs eszközök segítségével
– Dohányzás prevenciót támogató foglalkozás
– A szerhasználat észlelést torzító hatásainak szemléltetése szimulációs eszközökkel: drogos és                          részegszemüvegek kipróbálása
– Életmódváltásra ösztönző tájékoztató anyagok és receptek dietetikusi ajánlással
– Helyes fogápolás bemutatása demonstrációs eszközön
– Vérnyomás-, vércukor-, testzsír-, testtömeg index mérés
– Látásélesség (közellátás-távollátás), színlátás-, térlátás vizsgálat
– BOSO négy végtagos vérnyomásmérés az érszűkület szűrésére (TAJ kártya szükséges)
– Szétnyílt hasfal vizsgálata és tanácsadás – Fliszárné Mihály Dóra
A rendezvény a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda, az Egészséges Félegyházáért Egyesület és a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat közreműködésével valósul meg.
Móra Ferenc Művelődési Központ

10:00
Séta a 250 éves városban  helytörténeti séta a Kiskun Múzeum munkatársaival
Gyülekező: 9.45-től 10 óráig a Móra-udvar  mesekertben (Petőfi-téri rendezvénysátor)

10:00
VI. Ludas Matyi futama – utcai futóverseny gyerekeknek és felnőtteknek a Jogging Plus Sportegyesület szervezésében
Kossuth utca

10-től 15 óráig
Véradás a Magyar Vöröskereszt szervezésében
Adj vért és ments meg három életet!
Móra Ferenc Művelődési Központ

10-től 18 óráig
Kézműves bemutatók a Duna – Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjaival
Szent István Templom előtti vásársor

11:00
Fitos Dezső Társulat „A falu” című autentikus táncszínházi előadása kicsiknek és nagyoknak
A program a Petőfi Kulturális Program támogatásával valósul meg.
Helyszín: kisszínpad – Spar parkoló

12:00
„Jó ebédhez szól a nóta” a Kiskunfélegyházi Népdalkör népdalcsokra a Petőfi Sándor Városi Könyvtár mögötti parkolóban

12:30
VI. Ludas Matyi futama – utcai futóverseny eredményhirdetése
Kisszínpad – Spar parkoló

13:00
X. Kunsági Néptánctalálkozó résztvevőinek felvonulása a Kossuth ABC-től a Béke-téri nagyszínpadig, menettánc a városháza előtt

13:30
X. Kunsági Néptánctalálkozó, a résztvevő táncegyüttesek bemutatkozó műsora:
– Kösöntyű Néptánccsoport – Lakitelek
– Alföld Táncegyüttes – Csongrád
– Galgahévízi Hagyományőrző Együttes – Galgahévíz
– Mayossa Táncegyüttes – Kiskunmajsa
– Szeged Táncegyüttes – Szeged
– Dobbantó Néptáncegyüttes – Szegvár
– Padkaporos Táncegyüttes Néptáncműhely – Kiskunfélegyháza
– Padkaporos Táncegyüttes Pitypang csoportja – Kiskunfélegyháza
A X. Kunsági Néptánctalálkozót Lezsák Sándorné, a Lakitelek Népfőiskola igazgatója nyitja meg.
Kísér: Gyantár zenekar, Samu Zoltán és zenekara
Nagyszínpad – Béke tér

15:30
A Bugaci Tanyaszínház: Három történet c. színházi előadása
Kisszínpad – Spar parkoló

16:00
„KI MIT TUD” sütni-főzni a libából főzőverseny eredményhirdetése a Petőfi Sándor Városi Könyvtár mögötti parkolóban

17:00
Séta a 250 éves városban  helytörténeti séta a Kiskun Múzeum munkatársaival
Gyülekező: 16.45-től 17 óráig a Móra-udvar  mesekertben (Petőfi-téri rendezvénysátor)

19:00
KAUKÁZUS RÉZÁGYÚ koncert
Kisszínpad – Spar parkoló

19:00
Táncház
Házigazda: Kátai Tibor, a Padkaporos Táncegyüttes művészeti vezetője
Zenél: Samu Zoltán és zenekara, és a Gyantár zenekar
Szakmaközi Művelődési Ház, Szent János-tér 3.

21:00
BAGOSSY BROTHERS COMPANY koncert
Nagyszínpad – Béke tér

Szeptember 14., szombat 10-től 18 óráig
A Libafesztivál Móra-udvarában kézműves foglalkozás és használt könyvek vására a városi könyvtár kollégáival

MÓRA-UDVAR – mesekert
Petőfi-téri rendezvénysátor, szeptember 14., szombat

Kalandozások Móra Ferenc világában – gyermek- és családi programok
Házigazda: Gulyás László Vándormuzsikus

10:00
Séta a 250 éves városban a Kiskun Múzeum munkatársaival
Gyülekező: 9.45-től 10 óráig a Móra-udvar – mesekert rendezvénysátornál

10:00
Majoros Ági Bábszínháza: Százszorszép Bóbiska című bábelőadás

11:45
Kalimpa Színház: Az égig érő fa című bábszínházi előadás

14:00
Kereplő Színház: A Nap, a Hold és a Csillagok megszabadítása című interaktív népmesei előadás

16:00
MárkusZínház: Laci királyfi című gyermekszínházi előadás

17:00
Séta a 250 éves városban a Kiskun Múzeum munkatársaival
Gyülekező: 16.45-től 17 óráig a Móra-udvar – mesekert rendezvénysátornál

17:30
Dobronka cirkusz: Világszám gyermekszínházi előadás
Közreműködik: Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel bábművészek

Egész napos programok:

Móra Ferenc Közművelődési Egyesület közreműködésével: Újra nyit a Csorbóka Könyvkereskedés
Játékos feladványok, színezők, kalafantyú kóstolás

Kiskun Múzeum: régészláda, interaktív gyermekfoglalkozások

Petőfi Sándor Városi Könyvtár: kézműves foglalkozás a Gyermekbirodalommal, nyereményjáték és könyvkincsek árusítása

A Libafesztivál kísérő programjai:

– Móra-udvar – mesekert Móra Ferenc szellemiségét, korát idéző tematikus programok, bábelőadások

– Kézművesek utcája: kézműves termékek, élelmiszerek bemutatója és vására

– Ládafia Műhely fakörhintái

– Paprika Jancsi Csúzlizdája

– Kádár Ferkó Fotószínháza: vásári élményfotózás

– Tintaló Cirkusz és a Jövőbelövő interaktív játék (Szent-István templom előtti tér)

– Libasimogató

– Baromfitermék vásár az Integrál Zrt. pavilonjában (Kossuth u. Ofotért szaküzlet mellett)

– Europe Direct Bács-Kiskun: uniós információszolgáltatás

– Libamakettek festése a Holló László Képzőművész Kör tagjaival (Helyszín: a műterem galériája előtti sátor - Petőfi tér)

– Holló László Képzőművész Kör művészeti vására

– Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata MESEFÖLD ÉLMÉNYBUSZ

– A Bringabarátok Sportegyesület szervezésében kerékpáros „Kunkarika Kvíz” (Petőfi tér) – Információ a 2024. szeptember 22-én startoló Kunkarika
Kerékpáros Teljesítménytúra részleteiről

Gasztronómiai kínálat:

– Libás-kacsás ínyencségek: Sirius Club étterem, F. Altro Étterem

– Édességek: házi rétes, házi sütemények, kürtőskalács, kézműves fagylalt

– Csemegék: libatepertős házi pogácsa, különleges lángosok, kézműves pizza

– Italkínálat: kézműves sörök, családi borpincészetek, pálinkák


A XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál fővédnöke: Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője.

Védnökei: Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere és dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök–vezérigazgatója.


A műsorváltozás jogát fenntartják.

                        

Kövessen minket a Facebookon is!