Mezőgazdaság 2024. szeptember 4. 12:00

Év végére hiánycikk lehet a hazai burgonya

Év végére hiánycikk lehet a hazai burgonya
November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából. Ennek a jelei már látszódnak a piacon, ugyanis alacsony áron értékesíti a gazdák egy része a frissen felszedett termést, mivel tartanak az eltarthatósági problémáktól.

Borítókép: novenyvedoszer.hu

Főleg azok szabadulnának meg a burgonyától, akiknek nincs korszerű tárolója. A legtöbb helyen ma már csak öntözött körülmények között termesztenek burgonyát, de vannak még kivételek. Ahol azonban megoldottak a feltételek, ott jó, közepes termés várható országszerte, viszont az eltarthatósággal lehetnek gondok, a mennyiséggel és a minőséggel nem.

A többi zöldség- és gyümölcsféléhez hasonlóan majdnem egy hónappal korábban kezdődött a burgonya betakarítása is. Több tényező nehezíti a termesztés körülményét, de jelenleg a termés tárolása okozza a legnagyobb kihívást. Ezt emelte ki dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője. Mint mondta, a normál érésű burgonyákon belül a korai érésűeket kezdték el legelőször betakarítani, ráadásul ezek is majdnem egy hónappal korábban értek be, ami a termés mennyiségében és minőségében is meglátszik.


Fotó: Pixabay

– Két hónapja nem esett érdemi csapadék a környékünkön, ezért ilyenkor gépi betakarítást nem tudunk végezni. Más a helyzet az Alföldön, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és lazább, homokosabb a talaj, ott viszont sokkal könnyebb a betakarítás, bár a nagy meleg mindenhol megnehezíti a munkát, ugyanis a 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert tárolhatatlan lesz és megromlik, ezért meg kell várni a késő esti órákat, amikor jóminőségben lehet betakarítani, majd utána hűteni és szellőztetni kell összegezte Polgár Zsolt.

Az idei év az első olyan az intézet életében, amikor kényszerűségből kellett máshonnan megszervezni a munkaerőt a burgonya felszedésére, és megpróbálták kézzel egy részét betakarítani az eső hiánya miatt. Elő kellett venni olyan régi eszközt, amelyik kiforgatja a talajból és maga mögött hagyja, amit aztán a dolgozók szedtek fel. Ez kilencven százalékban sikerült is, de kézi munkával még át kellett a talajt nézni, hogy maradt-e benne burgonya.

A keszthelyi intézet rendelkezik tárolókapacitással, ahol a szellőztetés és a hűtés is megoldott. A csapadék egyenlőtlen eloszlása ugyanúgy nehezítené a betakarítást, mint a negyven fokos meleg, ugyanis egy hirtelen, nagy mennyiségű eső a sík területen okozna problémát, mivel a burgonya a vízállást egy napig sem tűri és azonnal el kezd rothadni a gumó a talajban, de igazán az áztató esőnek örültek volna a termelők számolt be az Agrotrend a novenyvedoszer.hu információi alapján
                    

Kövessen minket a Facebookon is!