Helyi hírek 2024. szeptember 4. 10:00

Közlekedésrendészeti összesítő Bács-Kiskun vármegyéből

Közlekedésrendészeti összesítő Bács-Kiskun vármegyéből
Előző héten az ittas sofőrök kiszűrésére irányuló akciót tartottak a rendőrök. Eredményeként pár óra alatt öt olyan sofőrrel szemben intézkedtek, akiknél a szonda pozitív értéket mutatott.

Borítókép: Pixabay illusztráció

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2933-an lépték át. A gyorshajtóknak legalább 50 ezer forint közigazgatási bírságot kell fizetniük, ám lesz olyan, aki ettől magasabb összegű büntetésre számíthat. Egy sofőr Lakitelek belterületén 109 km/h-val hajtott, a másik pedig Tompán lépte át a megengedett 50 km/h sebességet: 110-zel vezette az autóját.

Bács-Kiskun vármegye közútjain egy hét alatt 63 rendőri intézkedést igénylő baleset történt. Az egyenruhások 29 olyan autóst igazoltattak, akik a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak; közülük hárman okoztak balesetet.

A hétvégén két halálos baleset is történt Szentkirálynál. Szombaton a 4623-as számú úton egy sofőr elvesztette az uralmat a kocsijához kapcsolt utánfutó felett, ami keresztbe fordult az úton és a szemből érkező autós nekiütközött. A balesetben ketten vesztették életüket. Szombaton ugyanezen az úton egy kanyarban egy személyautó sofőrje letért az útról és az út melletti területen többször átpördült az autó. A sofőr kirepült a járműből és olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt. Mindkét esetet a Kecskeméti Rendőrkapitányság vizsgálja.

Előző hét hétfőn közlekedésrendészeti akciót tartottak vármegyeszerte a közlekedési szakemberek. Az ellenőrzés célja az ittas járművezetők kiszűrése volt. A rendőrök pár óra alatt öt sofőrt is kiszűrtek a forgalomból, akik a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak. Kettejükkel szemben büntetőeljárás, a másik három személlyel szemben közigazgatási eljárás indult.

Időről időre nem győzik hangsúlyozni, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, amely a szeszesital-fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. 

Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, amelyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen!

…hogy mindenki hazaérjen!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!
                            

Kövessen minket a Facebookon is!