• Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • Tizenkét focipályányi területen, 50 milliárd forintból épít logisztikai központot a Lidl Kiskunfélegyházán
Gazdaság 2024. szeptember 4. 13:05

Tizenkét focipályányi területen, 50 milliárd forintból épít logisztikai központot a Lidl Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Tizenkét focipályányi területen, 50 milliárd forintból épít logisztikai központot a Lidl Kiskunfélegyházán
Kiskunfélegyházán építi meg az ötödik, eddigi legnagyobb logisztikai központját a Lidl Magyarország. A több mint 80 ezer négyzetméter alapterületű beruházás 50 milliárd forintból valósul meg és a létesítmény több mint 400 új munkahelyet teremt. Az új raktárkomplexum alapkövét dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a Lidl Magyarország és a kivitelező Market Építő Zrt. képviselői, valamint Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármesterének jelenlétében ünnepélyes keretek között tették le, szeptember 4-én, szerdán.

A tereprendezést követően hivatalosan is megkezdődött a Lidl Magyarország ötödik, az anyavállalat európai hálózatát vizsgálva egyik legnagyobb alapterületű logisztikai központjának építése Kiskunfélegyházán. A több mint 83 ezer négyzetméter alapterületű, csaknem 12 focipályányi összterületű beruházás várhatóan 2026. októberéig tart. A legmodernebb komissiózási technológiával működő raktárkomplexum a tervek szerint 60-65 üzletet fog kiszolgálni. A raktárépület csaknem 50 ezer raklap tárolására lesz alkalmas, ebből naponta átlagosan 4600 raklapon, mintegy 400 ezer kartonnyi komissiózott árut szállítanak majd el kamionokkal a Lidl áruházakba.

– Ma nemcsak egy épület alapkövét tettük le, hanem a jövő fejlődésének zálogát, ami vásárlóink, partnereink és leendő munkavállalóink javát szolgálja majd. Célunk, hogy a magyar gazdaság egyik zászlóshajójaként az elsők között járuljunk hozzá az ország további fejlődéséhez, és még hatékonyabban, még professzionálisabban tudjuk kiszolgálni az áruházakat és ezáltal vásárlóinkat. A Lidl Magyarország hazánk kilencedik legnagyobb munkáltatójaként mintegy 10 ezer embernek nyújt versenyképes béreket. Ez a szám tovább fog bővülni, hiszen a beruházással a kiskunsági régióban élők számára több mint 400 embernek kínálunk majd új munkalehetőséget, és ezáltal biztos megélhetést, kiszámítható jövőt – emelte ki a logisztikai központ ünnepélyes alapkőletételénél tartott beszédében Szlavikovics Zita, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke.

Rakonczai Róbert, a Lidl Magyarország ingatlanfejlesztési és beruházási ügyvezető igazgatója az elhangzottakhoz hozzátette: – Célunk, hogy egy piacvezető vállalathoz méltó, európai színvonalú, minden igénynek megfelelő logisztikai központ jöhessen létre. A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettünk a fenntarthatóságra, így többek között korszerű hűtő-fűtő rendszert, hővisszanyerős szellőztetőrendszert, LED világítást és víztakarékos csapokat alkalmazunk majd, de 1,5 MW teljesítményű napelem, 10 ezer négyzetméter biodiverz terület, elektromos töltőállomások és a nagy befogadóképességű kerkékpártároló szintén a beruházás részét képezik.

– A jóléti államok, vagy szociális piacgazdaságok példájából évtizedek óta látjuk, hogy amennyiben a magántőke és a közszféra szövetségre tudnak lépni, és találnak olyan célokat, amelyek kölcsönösen és gyarapítólag, összességében a közjót szolgálva hatnak egymásra, akkor abból nemcsak egy térség, hanem az egész ország profitál. Ez a beruházás egy példa a fent említetteknek. Ráadásul ez a nagyszabású projekt Magyarország Kormánya azon erőfeszítéseit is támogatja, hogy a dél-alföldi régiót is a fejlődés útjára állítsa – emelte ki dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

A teljes beruházást kivitelező cég képviseletében Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója osztotta meg a projekt kapcsán gondolatait.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a tender során a Lidl Magyarország minket választott kivitelező partneréül a kiskunfélegyházi logisztikai központ megépítésére. Korábbi megbízásaink közé tartozott több áruházuk építése, valamint a 2021 végén elkészült ecseri logisztikai központ. A mostani építkezés mintegy 1500 embernek ad munkát, és jelentős hatással lesz a környék infrastruktúrájára. Megtisztelő számunkra a Lidl többszöri bizalma, és várakozással tekintünk a további sikeres együttműködésre – mondta Scheer Sándor, aki azt is elmondta, hogy a cégcsoport 11 céggel, 11 leányvállalattal, 42 építési helyszínen dolgozik egy időben országszerte. A projektek 60-65 százalékát saját eszközeikkel, gépeikkel végzi el a piacvezető vállalat. Céljuk a minőségi munka, szervezettség, hatékonyság és a partnerség megrendelőikkel, a környezettel, az összes iparági szereplővel és a társadalommal. Ennek jegyében felajánlotta a cég támogatását Kiskunfélegyháza javára, aminek részleteit Csányi József polgármesterrel fogják egyeztetni.

                     

Kövessen minket a Facebookon is!