Helyi hírek 2014. december 31. 10:30 Forrás: baon.hu

Olyanok mint egy nagy család

Olyanok mint egy nagy család
Zsúfolásig megtelt az iskola tornaterme a falukarácsonyon Fülöpjakabon. Az ünnepi előadást ezúttal is az Alfa "94 Szabadidős Klub szervezte. A lelkes csapatot immár húsz éve a Szénási házaspár fogja össze. A civil szervezet megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából a klubvezetővel, Szénási Zoltánnal beszélgettünk, aki ősz óta polgármesterként is segíti a klub munkáját.



A Szénási család otthona az előadások előtt jelmeztervező- és varróműhellyé, próbateremmé, egyszóval klubszobává alakul, ahol a tagok közösen ülnek össze és éjszakába nyúlóan tervezgetik az éves programot, a szüreti felvonulást, a majálist, a karácsonyi műsort és a kirándulásokat.

- Fülöpjakab kis falu, kis lehetőségekkel. Ám attól, hogy korlátozottabbak a lehetőségek az itt élőkben is igény van a kultúrára, a közös programokra, ünnepekre. Próbáltunk kikapcsolódási lehetőséget teremteni a helybeliek számára, hogy legyen egy kis élet a faluban. Ezért néhányan összefogtunk és elkezdtünk különböző előadásokat szervezni. Hívtunk neves előadókat. Később megfordítottuk a dolgot, és mi mozdultunk ki a faluból. Azóta is rendszeresen járunk színházba, minden alkalommal egy busznyian összejövünk. De voltunk már a bécsi adventi vásárban és sokat járunk kirándulni is. A klub élete azonban nem csak a szórakozásról szól, ha kell társadalmi munkát is végzünk. Tagjaink besegítenek a rendezvények szervezésébe, díszítenek, terítenek, és másnap takarítanak is. A kezdeti néhány fős csapathoz egyre többen csatlakoztak, jelenleg mintegy negyven aktív tagja van a klubnak. Van köztünk középiskolás, nyugdíjas, katonatiszt, rendőr, kamionsofőr, egyszerű fizikai munkás, és pedagógus egyaránt - részletezte a klubvezető.

- A klubon belül működik az Alfa tánccsoport, amit a feleségem fog össze. A csoport minden évben nagy sikerrel mutatkozik be a szüreti felvonuláson. Ez az egyik fő esemény a faluban, amit a klub szervez. A fiatalokat viszont nem csak a tánc szeretete tartja egyben. A jó hangulatú próbák alatt igazi közösségé kovácsolódtak. Szeretnek együtt lenni, mert jó tartozni valakihez. Ha vége van egy-egy programnak, legtöbben nem rohannak haza, sokszor éjfélig is együtt maradunk és beszélgettünk. Mert ezek a fiatalok igénylik, hogy törődjenek velük, figyeljen rájuk valaki - fogalmazott Szénási Zoltán.

- Mint a legtöbb kis faluban, Fülöpjakabon is egyre kevesebb a gyerek, sok fiatal pedig a tanulmányai miatt kötözik el a településről. De szerencsére most is vannak olyan tagjaink, akik a főiskolai tanulmányaik ellenére is részesei a klub életének, ezért a karácsonyi műsor próbáit is hozzájuk igazítottuk. Jövőre elsőként jelmezes farsangi bált is tartunk. Rendszeresen műsort adunk a falunapon, de számos településre hívnak bennünket fellépni. Ma már nem csak táncolunk, hanem kisebb színdarabokat is előadunk. Így jött a karácsonyi műsor ötlete is. Úgy építettük fel, hogy változatos legyen. Van benne vers, mese, ének, tánc, de helyet kap a műsorban a nevetés is - meséli a polgármester, akitől azt is megtudtuk, idén több olyan általános iskolás is fellépet a karácsonykor, akik önként jelentkeztek, hogy szerepelni szeretnének a műsorban. - A gyerekek felkészítése a feleségem feladata, én a technikai háttér biztosításáért vagyok felelős. De, a fiam és a lányom is nagyon sokat segítenek. Mindent bevállalnak az elsők között - tette hozzá Zoltán.


Sokszor alábbhagyott a lelkesedésük, de folytatták

A klubvezető őszintén beszélt arról is, hogy az elmúlt évek alatt sokszor alább hagyott a lelkesedésük. - Egy-egy szüreti bál előtt, amikor már pattanásig feszültek az idegeink, mindig azt mondtuk a feleségemmel, ez az utolsó, nem csináljuk tovább. Ám a végén, a sok mosolygó gyermekarcot, csillogó szemeket látva mindig megenyhülünk. Az is megfogalmazódott bennünk, hogy akkor fogunk igazán megöregedni, ha már nem lesznek körülöttünk ezek a gyerekek. Miattuk és a hálás közönségért érdemes éjszakákat áldozni a felkészülésre.

Fotó: Vajda Piroska

 

Kövessen minket a Facebookon is!