Sport 2024. szeptember 6. 05:30

Szép érmeket gyűjtöttek a magyar paralimpikonok

Szép érmeket gyűjtöttek a magyar paralimpikonok
Ekler Luca címét megvédve, aranyérmet szerzett csütörtökön a T38-as kategória távolugró számában a párizsi paralimpián.

Borítókép: MTI – Koszticsák Szilárd

Az atlétákat rendkívül zord körülmények fogadták, mindössze 17 fok volt és szakadt az eső délelőtt a Stade de France-ban, ahol a program elején rendezték a magyar érdekeltségű finálét, amelyben Ekler tokiói győztesként, világbajnokként és világcsúcstartóként, azaz abszolút favoritként állt rajthoz.

A TFSE 25 éves sportolója, Szalma László tanítványa ki tudta zárni a zavaró tényezőket, már elsőre is 5,52 métert ugrott, amivel az első sorozat után toronymagasan vezetett, egyedül ő került öt méter fölé.
A folytatásban négy centit javított, és mivel a második sorozatban sem tudta senki áttörni az ötméteres határt, egyértelművé vált, hogy már csak önmagával, idei legjobbjával (5,63), illetve a két éve, ugyancsak Párizsban elért világcsúcsával (5,82) versenyez.


Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Közben elállt az eső, de a léc szenzorának meghibásodása miatt hosszú ideig állt a finálé. A kényszerszünet előtt és után Ekler Luca kétszer is belépett, majd az ötödik sorozatban is rontott, az utolsó kísérletével pedig szintén belépett.

Mivel ezt megelőzően senki nem került a közelébe – a második helyezett német Nele Moos 5,13-mal szerezte meg az ezüstérmet –, magabiztosan védte meg címét és boldogan ünnepelt a maroknyi magyar tábor előtt.

Ekler 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek.
Az atléta a párizsi magyar küldöttség negyedik érmét szerezte: a mérleg két arany, egy ezüst, egy bronz.

Eredmény távolugrás, női T38:

1. Ekler Luca: 5,56 méter

2. Nele Moos (Németország): 5,13

3. Karen Tatiana Palomeque Moreno (Kolumbia): 4,99

Háromból egy

A távolugró Ekler Luca hármas céllal érkezett a csütörtöki döntőre a párizsi paralimpián, de mint mondta, ezek közül csak az egyik sikerült. – Három célom volt, ezek közül egy sikerült, a címvédés, a paralimpiai csúcs és a világcsúcs most nem jött össze – nyilatkozott a vegyes zónában az atléta. – Már hétfőn láttam, hogy a távol és a 400 méter döntőjére esőt jósolnak, úgyhogy készítettem magam az esős ugrásokra. Edzéseken ezért gyakorolunk esőben is, bármilyen idő van, kimegyünk, mert nem lehet tudni, hogy egy paralimpiai döntőben éppen milyen idő lesz.

Ezzel együtt elárulta: nem örült a mostoha körülményeknek, már a stadionba menet jól elázott, verseny közben azonban volt nála minden – krém, melegítő masszázspisztoly –, amivel tudta ellensúlyozni a hűvös időt.

– Az edzőmmel, Szalma Lászlóval azt beszéltük a verseny előtt, hogy kezdjek egy érvényes, biztonsági ugrással, aztán mehet, ami még bennem van. Az első két kísérletem után is éreztem a távolságot, de jöttek a kényszerszünetek az eredményhirdetések és a deszka kamerájának meghibásodása miatt, ezek nem könnyítették meg a dolgomat – elevenítette fel a fináléban történteket, hozzátéve, hogy a biztos kezdés után már „ráengedte magát” az ugrásokra, mert minél jobb eredményt szeretett volna elérni.

Arra a kérdésre, hogy a címet megszerezni vagy megvédeni volt-e nehezebb, Ekler azt válaszolta, hogy egyértelműen megvédeni. – Sokkal könnyebb üldözőnek lenni, úgy odamenni, hogy valakit le akarsz győzni, mint úgy, hogy a többiek mind téged akarnak legyőzni. Lelkileg is sokkal nehezebb. De ma magabiztosságot adott az, hogy ez az én fő számom – fogalmazott.

Ekler Luca megkongathatta a győztesek harangját is a Stade de France-ban – ez az olimpiához hasonlóan a paralimpián is hagyománnyá vált az atlétikai versenyek otthonában –, s mint mondta, ez nagyon jólesett neki, kicsit kijött belőle a feszültség. Arról is beszélt: nagyon jó, hogy otthon az épek között is versenyez, mert ott minden egyes centiért küzdeni kell, és ez tréningezi őt az olyan helyezetekre, mint a mai, ahol a többiek kicsit más dimenzióban mozogtak, mint ő.

A 100 méteren ötödik Ekler Luca még egy számban, 400 méteres síkfutásban versenyez Párizsban, az előfutamot pénteken, a döntőt szombaton rendezik – írta cikkében az Infostart.
            
*  *  *  *  *

Pálos Péter bronzérmes

Az asztaliteniszező Pálos Péter bronzérmet szerzett csütörtökön az MS11-es kategóriában a párizsi paralimpián. A Városi SE Dunakeszi sportolója, aki a múlt héten ünnepelte a 39. születésnapját, már azzal biztosította dobogós helyezését, hogy megnyerte szerdai negyeddöntőjét, mivel ebben a sportágban nem rendeznek bronzmérkőzéseket. A csütörtöki elődöntőben a 17 éves tajvani Csen Po-jen volt a magyar parasportoló ellenfele, akitől 3:0-ra kapott ki.

A Dél-párizsi 4-es arénában az első játszmában a magyar versenyző igyekezett irányítani a labdameneteket, de támadásaiba sok hiba csúszott, emiatt hátrányba került. Pálos a második szettben is többször dühösen vette tudomásul, hogy megoldásai nem sikerültek, ázsiai ellenfele ugyanis remekül védekezett, szinte minden labdát visszaadott. Így hosszú, látványos labdameneteket is láthatott a közönség, azonban ezeket szinte kivétel nélkül a rivális nyerte, aki így megduplázta előnyét.

A harmadik felvonás elején ugyan Pálos vezetett, de 5-4 után Csen fordított, és kisvártatva bejutott a fináléba.


Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Az M4 Sportnak nyilatkozva úgy összegzett, hogy ezen a mérkőzésen neki "körülbelül 150 százalékot kellett volna" nyújtania, míg ellenfelének önmagához képest gyengébben játszania, akkor lett volna "egy fifti-fifti meccs". Beszélt arról is, hogy nem volt dühös, csak bosszankodott, amikor úgy érezte, hogy egyszerűbb poénnál ront. – Nyilván mérgelődtem időnként, azért próbálkoztam, de sajnos a realitás győzött. Ő tizenhét éves, én meg most voltam harminckilenc, ez ilyen – vonta meg a mérleget.

Az enyhe értelmi fogyatékossággal született Pálos Londonban és Tokióban arany-, Rio de Janeiróban és most pedig bronzérmes lett. – Mindegyik éremnek megvolt a saját maga sztorija. Ez legalább olyan értékes, mint a tokiói arany, én ezt így élem meg, ha nem értékesebbnek – árulta el.

Pálos Péter a párizsi magyar küldöttség ötödik érmét szerezte, két arany és egy ezüst után a második bronzot – számolt be az Infostart.

Eredmény asztalitenisz, MS11, egyes, elődöntő:

Csen Po-jen (tajvan)–Pálos Péter 3:0 (4, 3, 7)
       
*  *  *  * *

Pap Bianka bronzérmes 400 méteres gyorsúszásban

Az úszó Pap Bianka bronzérmet szerzett csütörtökön az S10-es sérültségi kategória 400 méter gyors számában a párizsi paralimpián. Hotz Csenge hetedik lett. A Vasas 24 éves versenyzőjének, Papnak –  akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – az ötből ez a harmadik száma a francia fővárosban, korábban még nem sikerült dobogóra állnia.

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Négyszáz gyorson három éve, Tokióban ezüstérmes volt, de azóta már nyert világbajnokságot is ezen a távon, a csütörtöki döntőbe pedig a harmadik legjobb idővel jutott be a délelőtti előfutamból. A fináléban sokáig tartotta a lépést az élen haladó amerikai-kanadai duóval, 200-nál ráadásul másodikként fordult, de aztán a táv második felében leszakadt riválisaitól. A harmadik helyét ugyanakkor senki nem veszélyeztette, s végül bronzérmes pozícióban csapott a célba 4:35.63 perccel.

A paralimpiai újonc, pécsi Hotz Csenge 4:53.31-gyes eredménnyel szerezte meg a hetedik helyet. Korábban 100 pillangón is hetedik volt. A Pécsi Vörös Meteor Sportkör mindössze 16 éves versenyzőjének hatéves korában a bal lábának ízületei folyamatosan rövidültek, emiatt lett parasportoló.

A 400 gyorsot a kanadai Aurelie Rivard nyerte. Pap Bianka a magyar küldöttség hatodik érmét szerezte Párizsban, a harmadik bronzot – írta meg az Infostart.

*  *  *  *  *

Konkoly Zsófia aranyérmes 200 méteres vegyesúszásban

Az úszó Konkoly Zsófia aranyérmet szerzett csütörtökön az S9-es sérültségi kategória 200 méter vegyes számában a párizsi paralimpián.


Fotó: Nemzetisport.hu – Szabó Miklós

A 22 éves pécsi versenyző – aki egy hete 400 gyorson is nyert Párizsban – a délelőtti előfutamokból a legjobb idővel került az esti döntőbe, amelyben nagy csatát vívott a Tokióban mögötte harmadik spanyol Nuria Marques Sotóval, de végül 88 századdal ő volt a gyorsabb. Konkoly Zsófia pályafutása hatodik paralimpiai érmét szerezte, eddig 3 arany, 2 ezüst és 1 bronz a mérlege. Párizsban övé a hetedik magyar érem és az első után a harmadik arany is – adta hírül az Infostart.

*  *  *  *  *
                           
Ezüstérmes a magyar női kerekesszékes tőrcsapat

Ezüstérmet nyert csütörtökön a Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla összeállítású magyar női kerekesszékes tőrválogatott a párizsi paralimpián.


Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala

A három éve bronzérmes, idén Európa-bajnok csapat a tíz együttest felvonultató mezőnyben a nyolc között kezdett és fölényesen, 45-19-re győzte le a franciákat, majd az elődöntőben Hongkongot is magabiztosan, 45-29-re verte. Az esti fináléban a favorit kínaiakkal találkozott, akiknél az A kategóriában aranyérmes Cou Hszü-feng és második Ku Haj-jan, illetve a B kategóriában ezüstérmes Hsziao Zsung szerepelt.


Fotó: Nemzetisport.hu – Szabó Miklós

A magyarok ismét Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna összeállításban kezdtek. A csapatokban legalább egy B kategóriás, azaz a vívás szempontjából komolyabb sérüléssel rendelkező vívónak kell szerepelnie, ez a magyaroknál Mező Boglárka volt.

Az ázsiaiak kezdtek jobban, két asszó után 10-3-ra vezettek, Hajmási és Krajnyák összesen három tust adott. Nem okozott meglepetést, hogy Mezőnek nem sikerült megszúrnia Cout, de aztán Hajmási jelentősen javított az álláson a kínaiak "B-se", Hsziao ellen. Miközben a Grand Palais lelátóján időről időre felharsant a "Ria-ria-Hungária", a Törekvés SE vívója sorra adta a tusokat, nem hagyta, hogy riválisa "elaraszolgasson" 20-ig, ehelyett 17-4-re megnyerve az asszót már a saját csapatát juttatta előnyhöz (20-19).

Mező bravúrral egy találatot elért Ku ellen, majd 21-25-ös állásnál a nap során először a magyar együttes negyedik tagja, a Tokióban párbajtőr egyéniben bajnok Veres Amarilla is szerephez jutott. Jól vívott Cou ellen, de 5-2-re alulmaradt, így az utolsó kör előtt a magyar csapatnak héttusos hátrányt kellett volna ledolgoznia (23-30).

A két B kategóriás asszójában Hsziao 5-3-ra verte Mezőt, majd ismét következett Hajmási, akinek Cou ellen már jóval nehezebb dolga volt, de ismét nagyszerűen vívott. 7-5-re nyert, 33-40-re alakította az állást, ezzel együtt a befejező embernek, Krajnyáknak óriási bravúrra lett volna szüksége Ku ellen, hogy fordítson. Ez nem jött össze, nyertek a kínaiak, de a magyar válogatott minden dicséretet megérdemel, mert egész nap remekül teljesített, s egy helyet előrelépett a tokiói eredményéhez képest.

Krajnyák karrierje 13. paralimpiai érmét nyerte.

A tőrcsapat a párizsi magyar küldöttség nyolcadik érmét, a második ezüstéjét szerezte, az összmérleg jelenleg három arany, két ezüst, három bronz – összegezte az Infostart.

Eredmény: női tőr, csapat, döntő:

Kína – Magyarország: 45–34
                      

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Paralimpia 2024 – Párizs