Helyi hírek 2024. szeptember 7. 16:00

Tennünk kell azért, hogy a nyarak elviselhetőbbek legyenek

Tennünk kell azért, hogy a nyarak elviselhetőbbek legyenek
Hosszú ideje tartó kánikula érhet véget, egyre nehezebben viseltük már a hónapok óta tartó hőséget. Közérzetünket a fák, növények árnyéka és hűsítő hatása jelentősen javíthatja, de az állatvilágnak is nagy szüksége van a zöld felületekre.

Borítókép: csoportfotó a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola udvarán

Ennek a jegyében valósult meg a K&H állatbarát ligetek program a 10 millió Fa közösség szakmai együttműködésével, amely 30 oktatási intézményben egyenként 100 négyzetméter területen zöldíti az udvarokat, és még a madarakat, pillangókat, sünöket is becsalogatja a gyerekek közvetlen környezetébe. A kis parkokban a fiatalok megtapasztalhatják a növények jótékony hatásait, az edukációs anyagoknak köszönhetően pedig még behatóbban megismerkedhetnek az ember és az élővilág harmonikus együttélésével.

Rendkívül meleg nyáron vagyunk túl. A belvárosi részeken a legrosszabb a helyzet – ez az úgynevezett városi hőszigethatásnak köszönhető, ami azt jelenti, hogy a beépített övezetekben a hőmérséklet jóval magasabb, mint a növényekkel tarkított területeken. Tehát már a kertvárosban is jóval elviselhetőbb a hőmérséklet, nem is beszélve a fákkal sűrűn borított részekről. Ez arra vezethető vissza, hogy a zöldfelületek jobban visszaverik a napsugárzást a beépített felületeknél, valamint párolgással is segítik a környezet hűtését. Mérések bizonyítják, hogy míg a járda, az út 50-60 Celsius fokos is lehet egy nyári, napsütéses napon, árnyék nélkül, addig a zöld területeken, az árnyékos részeken mindössze 15 fokos a talaj.


Fotó balról jobbra: Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója és Szőke Endre, a Bárdos Lajos Általános Iskola igazgatója



– A zöldfelületek a klímaváltozás visszaszorításában is jelentős szerepet játszanak, de saját közérzetünket már rövid idő alatt is nagymértékben javítja, ha növényekkel vesszük körbe magunkat. A fák nemcsak az erdőkbe kellenek, hanem közvetlen környezetünkbe is – az pedig, hogy mennyi növényt ültetünk oda, ahol élünk, csak rajtunk múlik – mondta Guy Libot, a K&H vezérigazgatója. – K&H állatbarát ligetek programunkkal egy olyan kis parkot teremtünk a gyerekek iskolája, óvodája udvarán, ahol nemcsak hűsölhetnek az árnyékban, de megfigyelhetik a madarakat, rovarokat, sünöket is. Emellett pedig edukációs anyagokkal is segítjük őket, hogy a fiatalok még jobban megismerkedhessenek azzal, milyen fontos az ember és az élővilág organikus egysége – tette hozzá a vezérigazgató.

A K&H állatbarátligetek-program országszerte 30 óvodában és iskolában valósult meg az elmúlt fél évben. Így már 130 oktatási intézmény udvarát zöldítette a pénzintézet a 10 millió Fa Alapítvány szakmai együttműködésével, hiszen a 2022/23-as tanévben a K&H hűsítő ligetek program keretében 100 oktatási intézményben 555 fát és 1110 cserjét telepítettek. A K&H állatbarátligetek-programban résztvevő intézmények udvarán egyenként 100 négyzetméteren jött létre egy 28 növényből álló, a biodiverzitást szem előtt tartó zöldterület, amely a kihelyezett madárodúknak, -etetőknek, -itatóknak és sünbúvóhelyeknek köszönhetően az állatoknak is vonzó élőhelyet kínál. A program része a 10 millió Fa Alapítvány által összeállított oktatási anyag is, valamint egy helyben megvalósuló kincskereső játék is.


K&H állatbarát liget az iskola udvarán

– Túl vagyunk azon az korszakon, amikor cégek támogató, segítő szerepben vettek csupán részt a környezet megóvását célzó programokban. Ahogy önkénteseink a civil szféra legkülönfélébb szektoraiból, szakmáiból, hivatásaiból vállalkozóként, közemberként ismerték fel a tovább már nem odázható, összehangolt cselekvés fontosságát és tették bele magukat, szabadidejüket, családjuktól, pihenésüktől, passzióiktól elvont energiájukat és nem ritkán saját pénzüket, úgy meggyőződésem szerint fontos az is, hogy olyan nagy súlyú piaci szereplők, amilyen például a K&H Csoport, valamint a mienkhez hasonló nagy hatású civil szervezetek és ismert közéleti szereplők immáron egymást kiegészítve dolgozzanak ugyanazért a célért: a holnap is élhető Földért. Túl nagy a baj ahhoz, hogy ne keressük s találjuk meg az együttműködések új formáit – mondta Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapító vezetője.
              

Kövessen minket a Facebookon is!