Kitekintő 2024. szeptember 7. 18:00

Elindult a horgászapplikáció

Elindult a horgászapplikáció
Elindította a Horgász elnevezésű applikációját a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Az App Store-on és a Google Play Áruházon keresztül ingyenesen letölthető alkalmazás számos, a horgászok kényelmét szolgáló, egyben napjaink elvárásainak megfelelő funkciót tartalmaz – hívta fel a vármegye mintegy 35 ezer pecásának figyelmét a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége (HEBMESZ).

Borítókép: bama.hu

Az előzményekhez tartozik, hogy az országos szövetség 2018-tól indította el a HORINFO elnevezésű szakrendszerét, amellyel elkezdődött a horgászok regisztrációs, nyilvántartási és horgászokmány-kiadási folyamatainak egységes és elektronikus támogatása. Bevezették a Magyar Horgászkártyát is, amely 2019-től kiváltotta a papíralapú horgászigazolványt.

Az időközben közfeladat-ellátóvá vált horgászszövetség az újabb fejlesztési etapokban megteremtette az ingyenessé vált állami horgászvizsga informatikai támogatását, a horgászok és okmányaik elektronikus nyilvántartását, létrehozta az elektronikus területi horgászjegyeket. Így a HORINFO jelenleg már számos, a horgászat elérését megkönnyítő szolgáltatást nyújt a horgászoknak, továbbá jelentős adminisztrációs támogatást ad a horgászszervezeteknek is.

A baranyai horgász szövetség e fejlesztések jelentős mérföldkövét jelentő applikációról közölte: a Horgász alkalmazásba történő belépéshez nincs szükség új regisztrációra. Abba a horgaszjegy.hu oldalon a horgász regisztrációhoz eddig használt felhasználó névvel és jelszóval lehet belépni.

A Horgász applikáción keresztül elérhetővé vált a digitális okmánytárca, amelynek segítségével az ellenőrzés is jóval egyszerűbbé válik. A modulban megjelenő, hitelesen igazolt és érvényességi záradékkal ellátott horgászokmányokat a jövőben a horgász elviekben már nem lesz köteles magánál tartani, a halőr vagy más ellenőrzésre jogosult pedig köteles azok esetében az applikáción keresztül történő bemutatást elfogadni – ismertette a részleteket a HEBMESZ. Ezen a helyen a bama.hu szerkesztősége megjegyzi, hogy az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében, a rosszabb térerő-lefedettséggel rendelkező vizekre – a biztonság kedvéért – továbbra érdemes lehet a pecásoknak magukkal vinniük az okmányaikat.

Az okmánytárca – folytatta a HEBMESZ – tartalmazza az adott időben érvényes Magyar Horgászkártya digitális változatát, az állami horgászjegy és a kiváltott területi horgászjegyek azonosító adatait. Mint kiemelték, az új, már okostelefonra optimalizált „Interaktív területi jegy vásárlás” modul használatával jelentősen egyszerűsödik a területi horgászjegyek online vásárlása is. Az applikáció segítségével a térkép- és listanézetben könnyen felfedezhetővé válik Magyarország több mint 1000 nyilvántartott, horgászati hasznosítású vízterülete.

Ugyancsak hasznos funkció, hogy például egy gombnyomással elérhetőek a korlátozás alá vont területek is.

A HEBMESZ kitért arra is, hogy az applikáció postafiók-modulja alkalmas arra is, hogy valamennyi horgász közvetlen értesítést kapjon a fontos hírekről, jogszabályi változásokról vagy éppen az aktuális adminisztratív határidőkről. Mellette egy zöld vagy piros jel látható, amely a térerővel történő lefedettséget, az adatkapcsolati lehetőséget mutatja.

Az országos szövetség tervei szerint a közeljövőben az applikáció számos további horgászbarát funkciókkal egészül ki. Így lehetőség lesz a fogási napló elektronikus vezetésére is, a HORINFO szakrendszer és az applikáció egyaránt biztosítani fogja a 2025. évtől általános jelleggel belépő elektronikus állami horgászjegy kiváltását, így ez a horgászokmány attól kezdve már szintén nem veszhet el – számolt be az Agrotrend.
            

Kövessen minket a Facebookon is!