Helyi hírek 2024. szeptember 9. 08:00

A szeretet összetart – Közösségi összefogás a szervdonor családokért

Képgaléria
A szeretet összetart – Közösségi összefogás a szervdonor családokért
Kiskunfélegyháza szívében, a Petőfi-téren rendezték meg a Jótékonykodjunk együtt elnevezésű eseményt a szervdonor családok megsegítéséért, szeptember 7-én. A program célja a közösség összefogásának erősítése volt, illetve a szervdonor családok támogatása, akik számára ez az ügy nemcsak nemes cél, hanem személyes érintettség is.

Az eseményt Csányi József polgármester megnyitóbeszéde indította, aki köszönetet mondott a szervezőknek és a résztvevőknek azért, hogy a közbeszédbe minél jobban helyet kapjon a szervdonáció fontossága. Hangsúlyozta, hogy a szervdonáció nemcsak egyéni döntés, hanem közösségi felelősség is, amely életeket menthet meg. Beszédében kiemelte, hogy fontos a társadalmi szemléletformálás, hogy minél többen felismerjék: a szervadományozás lehetősége olyan esélyt kínál, amely új életet adhat másoknak. A polgármester szavai után az összegyűlt közönség egyértelműen érezte, hogy a rendezvény célja nemcsak az anyagi támogatás, hanem a szervdonáció körüli párbeszéd előmozdítása és a közösségi összefogás erősítése is.

Ezt követően László Evelin és zenekara varázsolta el a közönséget egy érzelmekkel teli élő koncerttel. Az előadások sorában fontos szerepet játszott Csikós Józsefné, a Szervdonor Családokért Alapítvány alapítója, aki megható beszédében saját történetén keresztül mutatta be, milyen nehézségekkel néznek szembe azok a családok, akiknek szeretteik szervdonorokká váltak. Dr. Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakember orvosi perspektívából osztotta meg tapasztalatait, rávilágítva a szervdonáció fontosságára és az életmentés különleges lehetőségeire.

A rendezvény különféle programjai minden korosztály számára kínáltak élményeket. A gyermekek örömére ugrálóvár és kézműves foglalkozások várták a legkisebbeket, míg a felnőttek egészségfejlesztési méréseken vehettek részt, ahol szakemberek nyújtottak tanácsot az egészséges életmódról.

A rendezvény lebonyolítása nem valósulhatott volna meg Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és számos alapítvány, illetve helyi vállalkozás közreműködése nélkül. A Fido Bácsi Közhasznú Alapítvány, a Szervdonor Családokért Alapítvány és a Göllesz Viktor Óvoda, Iskola Alapítványa is a szervezők sorát erősítették. Támogatók között szerepelt többek között a P&P Pékáru Kft., a Dél-100 Kft., a Vasvári Vidámpark, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda, a Rollsped Kft., a Corso Divat, valamint Balogh Máté és Czakó Zsolt.

A program az Alsótemetőben, a szervdonorok tiszteletére állított emlékműnél zárult.

V. B.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!