Sport 2024. szeptember 8. 05:30

Nagyszerű eredmények paralimpikonjaink szombati napján

Képgaléria
Nagyszerű eredmények paralimpikonjaink szombati napján
A kajakos Kiss Péter Pál címét megvédve aranyérmet szerzett a KL1-es kategóriában, 200 méteren a párizsi paralimpia szombati versenynapján. Suba Róbert a negyedik helyen ért célba.

Borítókép: MTI – Koszticsák Szilárd

A Budapesti Honvéd 21 éves világ- és Európa-bajnok versenyzője már a pénteki előfutamból biztosította a helyét a fináléban, amelyben fölényes sikert aratott. Már az elején az élre állt, 80 méter után pedig megindította a hajóját és elképesztő, mintegy két másodperces előnnyel diadalmaskodott.

Kiss Péter Pál így már kétszeres paralimpiai bajnok, emellett négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok.

A szám másik magyarja, a nyolc éve, Rióban ezüstérmes Suba Róbert ugyancsak remekül versenyezve negyedik lett a vaires-sur-marne-i pályán számolt be az Infostart.

*  *  *  *  *

Szvitacs Alexa bronzérmes asztaliteniszben

Az asztaliteniszező Szvitacs Alexa bronzérmet szerzett a WS9-es kategóriában a párizsi paralimpia szombati versenynapján.


Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Az előző játékokon bronzérmes, majd egy évre rá világbajnok Szvitacs pénteken brazil versenyzőt búcsúztatva jutott elődöntőbe, ahol a lengyel Karolina Pek várt rá. A magyar parasportoló az első szettben ugyan volt kétpontos előnyben is, de végül a rivális jobbnak bizonyult, ráadásul Pek a második játszmát végig vezetve nyerte meg.

A harmadik felvonásban is a lengyel irányított, aki így magabiztosan jutott be az esti fináléba.

A 34 éves Szvitacs Alexa 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait, de azóta is szerepel az épek között is, az Extraliga-bronzérmes Győri AC játékosa.

Szvitacs öt arany- és négy ezüstérem mellett a magyar küldöttség negyedik bronzát szerezte a francia fővárosban adta hírül a sport365.hu.

Asztalitenisz, WS9, elődöntő:

Karolina Pek
(lengyel)Szvitacs Alexa: 3:0 (7, 8, 7)

*  *  *  *  *

Pap Bianka ezüstérmes 200 vegyesen

Pap Bianka a második helyen végzett női 200 méteres vegyes úszásban a párizsi paralimpián. A kétszeres olimpiai bajnok 2:29.02-es idővel végzett a kínai Csang Meng mögött.


Fotó: nemzetisport.hu – Szabó Miklós

A magyar klasszisnak ez már a harmadik érme a párizsi paralimpián. 100 háton arany-, 400 gyorson bronzérmes lett. Pályafutása során eddig összesen nyolc érmet szerzett (2 arany, 4 ezüst, 2 bronz) írta a nemzetisport.hu.

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna) női 200 méter vegyes (SM10), döntő
1. Csang Meng (Kína) 2:26.81
2: Pap Bianka 2:19.02
3: Tatyana Lebrun (Belgium) 2:32.79

*  *  *  *  *

Ekler Luca Európa-csúccsal ezüstérmes 400 méteres síkfutásban!

Óriási futással ezüstérmet szerzett Ekler Luca atlétikában a női 400 méteres síkfutás döntőjében a párizsi paralimpián.


Fotó: nemzetisport.hu – Szabó Miklós

Ekler 59.35 alatt ért körbe, ezzel a régi 59.40-es vilácsúcson belül ért célba. A kolumbiai Karen Tatiana Palomeque még nála is gyorsabbnak bizonyult, majdnem egy másodperccel előbb ért célba, megdöntve korábbi rekordját. A távolugrásban aranyérmes Ekler eredménye így egyéni és Európa-csúcsnak számít, mintegy fél másodpercet javított eddigi legjobb idején.

Eklernek összességében ez volt a harmadik paralimpiai érme, a korábbi kettőt, két aranyat távolugrásban szerezte.

A magyar küldöttségnek ez volt a 15. érme Párizsban, így most 5 arany 6 ezüst és 4 bronz a mérleg – számolt be a nemzetisport.hu.

ATLÉTIKA (Stade de France)  
Női 400 m, döntő (T38) 
1. Karen Tatiana Palomeque (Kolumbia) 58.67 – világcsúcs
2. Ekler Luca 59.35 – Európa-csúcs
3. Lindy Ave (Németország) 1:00.37
                                  

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Paralimpia 2024 – Párizs