Egészségügy 2024. szeptember 9. 12:00

Sebészeti robottal ismerkedhettek a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház munkatársai

Sebészeti robottal ismerkedhettek a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház munkatársai
Egy hétre érkezett próbára – interaktív bemutatóval színesítve – a kecskeméti gyakorló egységbe, a skill labor műtőjébe a Versius sebészeti robot.

Borítókép és további fotók: a skill laborban dr. Horváth Zsolt orvosigazgató és Kajtár Csaba, a robotsebészeti rendszer applikációs szakértője látható szimulációs gyakorlat közben

Ez az újgenerációs sebészeti eszköz a laparoszkópos technika továbbfejlesztett változata, amely az urológia, a nőgyógyászat és a sebészet területén modernizálja a beavatkozást. A rendszert a Cambridge-i székhelyű, vállalat a CMR Surgical alkotta meg.

A robotsebészeti eszközzel minimál invazív sebészeti beavatkozások végezhetők, amelynek lényege, hogy a beavatkozás során a műtéteket nagyobb, a testen ejtett vágás nélkül végzik. Leggyakoribb képviselője ezen eljárásoknak a laparoszkópos műtétek. A beteg testén ejtett vágások mérete lényegesen kisebb, legtöbbször az izomzatot sem vágják át. A betegek gyógyulási időtartama rövidebb a hagyományos módon végzett sebészeti eljárásokhoz képest, így kevesebb időt kell kórházban tölteniük, hamarabb térhetnek vissza otthonukba és munkájukhoz. Nem mellesleg a kozmetikai eredmény is szebb a hagyományos műtétekhez képest.



A rendszer használatának lényege, hogy a sebész egy konzol segítségével mozgatja a robot karjait, mialatt egy monitoron három dimenzióban látja a műtéti területet. A műtétet végző orvos a folyamat közben ülhet vagy állhat is. A rendszer használata csökkenti a sebész és asszisztenciát végzők fizikai terhelését, mely jó hatással van a koncentrációképesség megtartására. A kiegészítő eszközök segítségével a robot olyan területeket is el tud érni, amelyekre a hagyományos módszerek nem adnak lehetőséget.

A robotasszisztált rendszerek alkalmazásával a műtéti beavatkozások még precízebben hajthatók végre, amelyek eredményeként a betegek kórházban töltött ideje csökken, gyógyulási és jobb életminőségre való esélyük pedig nő. A rendszer innovatív technológiájának köszönhetően a Versius kicsi, moduláris és hordozható, könnyen mozgatható igény szerint, a kórházban a műtők között is.



– A moduláris rendszernek köszönhetően az egyes karok külön-külön tehetőek a műtőasztal mellé, igény szerint, ahová az orvos szeretné, és akár menet közben is gyorsan változtatható – mondta Kajtár Csaba, a Versius robot sebészet applikációs szakértője, a Promedica Healthcare Hungary Kft. munkatársa.

– Ezt a típusú robotot gyártó cég tízéves, ezalatt világszerte 20 ezer műtétet végeztek el a Versiussal. Magyarországon nincs még használatban ilyen készülék – folytatta a robotsebészeti eszköz bemutatását Kajtár Csaba, miközben annak használatát a gyakorlatban is megmutatta.



A vezeték nélküli kapcsolat még nem teljesen pontos és gyors, amely szükséges a biztonság szemponjából, ezért az adatátvitel vezetékkel működik, a vezérlőegység – melynél az orvos ül vagy áll – a műtőben vagy annak közvetlen közelében helyezhető el.

– Az orvosoknak először meg kell tanulniuk a kontrollereket használni a virtuális tréner segítségével. Ez tulajdonképpen egy számítógép, amelyben 16 féle feladat található, mint például a varrás. A rendszerhez tartozó karokat az emberi kar ihlette, váll, könyök, csukló kialakítással. Ezekből kétféle van, az egyik a kamerát, a többi az eszközöket tartja, és mindegyiket tudjuk irányítani – ismertette a rendszert a szakember. Természetesen a műtét során az operáló orvos nem egyedül van, ez is csapatmunka, az asszisztenciával, anesztéziával együttműködve. Egy robotsebészeti team általában két orvosból és két asszisztensből áll.



A hazánkban is alkalmazott robotsebészeti technika mintegy három évtizedes múlttal rendelkezik, Magyarországon 2022-ben kezdték el használni a legismertebb da Vinci rendszert. Az első robotasszisztált műtéti eljárásokat Magyarországon az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Kórházban kezdték meg, ma már rendszeresen használják egyetemi klinikákon. A robotsebészeti eszköz segítségével az általános sebészeti és onkológiai műtétek mellett urológiai, nőgyógyászati és fül-orr-gégészeti beavatkozásokat lehet elvégezni – adta hírül a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház  Facebook-oldala.
                                      

Kövessen minket a Facebookon is!