Helyi hírek 2024. szeptember 13. 12:00

Megnyílt Papp Gáspár kerámiatárlata

Képgaléria
Megnyílt Papp Gáspár kerámiatárlata
Papp Gáspár kerámiakiállítása nyílt meg a Holló László Képzőművész Kör galériájában szeptember 12-én, csütörtökön. Az esemény a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál programjaihoz kapcsolódik.

A megnyitó előtt a Brilli-Art Studio Táncsport Egyesület tagjai kápráztatták el a közönséget a Holló-kör galéria előtti téren, utána az esemény a műteremben folytatódott.

A megjelenteket Rátkai Zsuzsa köszöntötte, majd átadta a szót a tárlat méltatására Szombathelyi Árpád festőművész, írónak. Szombathelyi Árpád szeretettel beszélt az alkotóról és kerámiáiról. Megtudtuk, hogy Papp Gáspár alkotói tevékenysége inspirálójának Dobos Zsuzsannát nevezi meg, viszont az előadó elmondta, hogy mindez már gyermekkorában felismerhető volt a csanyteleki Tisza-parton, ahol, míg a többiek sárparittyával ütötték el az időt, Gáspár már az agyagot formálta kedvtelésből. Hozzátette: Gáspár nem fazekas, aki ragaszkodik a korongjához, hanem keramikus, népi keramikus, akinek alkotásai polgári asztalok díszei is. Művei szögletességében a férfiasság szimbólumai fedezhetők fel, de néhány alkotásban az igazi kerekeded női idomok is fellehetők. A tárgyaknak funkciói vannak, nemcsak díszek, hanem tartóedények, köztük boros és pálinkás tárolókkal.

Papp Gáspár megerősítette a Tisza-parti strand valós létét, ahol először az agyaggal találkozott. Elmondta, hogy később, az 50-es években az agyag már a családi építkezések során került a kezébe, ami természetesen nem volt annyira kedvelt tevékenység.

– Ez annyira nem ragadott magával, hiszen abban az időben ez nem öröm volt, hanem munka. De innen visszanézve az is szép volt. Aztán később, jó ötven évre rá találkoztam újra az agyaggal, ekkor már barátságot is kötöttünk. Igyekszem kihozni belőle azt, amit a fantáziám és a kezem enged – fogalmazott Papp Gáspár.

Szombathelyi Árpád a következő szavakkal zárta a megnyitóbeszédét és adta át a tárlatot a látogatóknak: – Szerintem te jó úton jársz, Gazsi! Azt kívánom, hogy sokat dolgozz, alkoss, mert minőségi alkotásaidnak egyedisége, amiket folyamatba helyeztél, már most a kiskunfélegyházi művészek almanachjába emelt téged. Azt jelenti, hogy már neves művésznek tekintelek, és valószínűleg ebben egyetérthetünk – fogalmazott a festőművész, majd mindenkinek jó szórakozást kívánt a kiállításhoz.

A tárlat szeptember 21-éig látogatható.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál – 2024