Helyi hírek 2014. december 31. 14:00

Így lett Petőfi jó barátom…

Képgaléria
Így lett Petőfi jó barátom…
A Petőfi-emlékház falán elhelyezett emléktábla koszorúzásával kezdődött Félegyházán a megemlékezés Petőfi Sándor születésének 192. évfordulóján. Ezt követően a templomkertben, dr. Mezősi Károly Petőfi-kutató domborművénél helyezték el a megemlékezés koszorúit a költő tisztelői, a város vezetői, a civil szervezetek és a pártok képviselői. Délelőtt 10 órától a városi könyvtárban előadással idézték Petőfi munkásságát, félegyházi kötődését.

„Petőfi Sándor születésének 192-dik évfordulójára emlékezve eltűnődtem: mivel gazdagította az én életemet a legnagyobb költők egyike. Félegyháziként – hála az életmű helyi ápolóinak: pedagógusoknak, népművelőknek, irodalmároknak, kutatóknak – magam is mintha örök időktől kötődnék Petőfi Sándor költészetéhez.

A méltó értékközvetítők jóvoltából éppen a megfelelő életkorban és élethelyzetben „találtak meg” költészetének örök érvényű sorai. Így lett Petőfi jó barátom, segítőm, tanácsadóm az első szerelem, vagy éppen a felnőtté válás sorsfordító napjaiban” – mondta el a könyvtári program bevezetőjében Csányi József polgármester.

Juhász István előadásában kiemelte: „Petőfiben őserős hit élt, hogy egyszer a földet jó emberek lakják majd, akiknek az arca hasonlatos az Isten képéhez. Gyermekien hiszékeny volt? Lehet, De ez az őserős hit bátorság is.

Petőfi költészetében megteremtette azt a szellemi hazát, ahol a világban szétszóródott magyarság otthonra talál. És ez a haza, ez az otthon, amit magyar anyanyelvünk, a magyar nyelv közel félmillió, egészen pontosan 448.300 szavából alkotott meg, ez a haza, ez az otthon mindig megmarad, amíg beszélik és értik a magyar nyelvet a világban.”

A Móra Ferenc Gimnázium örökös tanára ezt követően hangulatos előadásban idézett a költő verseiből, kommentálva azok történetét. A műsort Kiss Ákos Jenő színesítette Petőfi megzenésített verseinek előadásával.

A program végén dr. Gubcsi Lajos adta át az általa alapított Ex Libris-Díjat Tarjányi Józsefnek, aki félegyháziként nemcsak a városban, de a határokon túl is rengeteget tett a Petőfi-kultusz ápolásáért.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!