Helyi hírek 2024. szeptember 13. 19:00

Kiállítással nyitott a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Képgaléria
Kiállítással nyitott a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál
A kelme titkai című kiállítással nyitott a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál szeptember 13-án, pénteken.

A megjelenteket Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója köszöntötte, külön kiemelve Csányi József polgármestert, dr. Horváth Sándort, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Vajda Tamást, az Integrál Zrt. üzemigazgatóját, Balla László alpolgármestert, dr. Ónodi Izabella képviselő asszonyt, a Művelődési és Szociális Bizottság elnökét, a kiállítókat, Csordás Katalin viseletkészítő népi iparművészt, Szabó Árpád pliszírozó viseletkészítőt, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasát, valamint Rapavi Réka fotográfust.

A folytatásban Csányi József polgármester hangsúlyozta, hogy fontos év 2024. Kiskunfélegyháza életében. 250 esztendő telt el azóta, hogy városunk mezővárosi rangot kapott Mária Teréziától és immár negyedszázada ünnepeljük a Kiskunfélegyházi Libafesztivált is. Azt a fesztivált, ami előbb a városi, majd a megyei értéktár jelentős eseményei közé nyert felvételt és bízik benne, hogy hamarosan az országos értékek közé lesz sorolható. A libafesztiválról elmondta, hogy egy olyan esemény, amely az együttműködéseknek köszönhető mind az Integrál Zrt., a Móra Ferenc Művelődési Központ, valamint a városlakók tekintetében. Kovács-Csonka Szilvia igazgató munkáját méltatta, aki a kezdetek óta vesz részt tevékenyen a szervezésben. Megköszönte dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató munkáját és segítségét, aki kiállt a libafesztivál és város mellett akkor is, amikor az nehezebb időket élt meg. Hangsúlyozta Lezsák Sándor országgyűlési képviselő támogatásának fontosságát, aki szintén mindig fontosnak érezte a fesztivál létét, és aki segítségével idén a huszonötödik évforduló tiszteletére született egy kiadvány, ami az elmúlt negyed századot foglalja össze az esemény vonatkozásában. Mindenkit arra biztatott, hogy látogassa meg a fesztivál programjait, tartsák fontosnak a személyes találkozásokat és érezzék nagyon jól magukat.

Dr. Horváth Sándor köszöntő beszédében a libafesztivál létrejöttéről elmondta, hogy mivel a térségben mindig nagy hagyománya volt a libatenyésztésnek, így tulajdonképpen tisztelegni szerettek volna azoknak az embereknek a munkája előtt, akik ezzel foglalkoznak. Az elmúlt években a megmaradt szellemiség mellett nagyon sok kulturális, szórakoztató programmal gazdagodott az esemény. Hozzátette: a fesztivál nem élte volna meg a huszonöt évet a látogató közönség nélkül, akik mára már az ország szinte minden pontjáról érkeznek ide.

A folytatásban a kiállításmegnyitó következett, ahol dr. Ónodi Izabella a következő szavakkal köszöntötte a megjelenteket: – A viselet üzenet. A ruhadarabok megszólítanak minket. Hangok, szavak, kiáltások nélkül többet mondanak, mint némely üres beszéd. Elárulja viselője honnan jött, mivel foglalkozik, mire büszke. A viselet tartás. Több száz évvel ezelőtt, a napi betevőért küzdve, az ünnepek viseletei kiegyenesítették az ember gerincét, büszkeségét, összetartozást közvetítettek. A mai modernnek tartott világban sincs ez másként. Ezer szónál többet mondanak a néptáncos, mesemondó, színjátszó, tárlatvezető, huszár fiatalok csillogó szemei, amikor újra és újra felöltik kedvenc viseleteiket. A kelme titkai tájegységről tájegységre, generációról generációra ugyanúgy lázban tartják viselőiket és külső csodálóikat. Az itt látható rendkívül színvonalas kiállítás a népviseletek kedvelőit megerősíti szenvedélyükben, de ami még fontosabb, üzen és szól azokhoz, akik tudják és érzik, hogy életük szerves része lehetne, csak még nem volt alkalmuk a viselet hordására. A felcsíki hegyek között, eldugott völgyecskékben élnek azok a barátaink, akiknél megleltük második otthonunkat. Így lettem én is egy kicsit kászoni, ezt üzeni mai viseletem is. A szívem tele hálával, hogy megnyithatom a kiállítást és hogy Alajos gyermekünket Csordás Katalin alkotásában, egy gyönyörű babaméretű parasztingben vihetjük a keresztelő oltár elé – fogalmazott dr. Ónodi Izabella, majd Isten áldását kérte a szorgos kezekre, hogy sokáig alkothassanak.

Az eseményen énekkel Kürti-Papp Nóra és Bakos Zorka, tánccal Szikora Panna és Kasza Regő működött közre.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton  
                

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál – 2024