Helyi hírek 2024. szeptember 14. 16:10

Egészségmegőrzés a Libafesztiválon

Képgaléria
Egészségmegőrzés a Libafesztiválon
Prevenciós célú állapotfelmérésekkel, tanácsadással és véradási lehetőséggel várták a város lakóit szeptember 14-én, a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál szervezői a kulturális programok mellett idén is nagy hangsúlyt fektettek testi és lelki egészségünk megőrzésére. Éppen ezért a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda, az Egészséges Félegyházáért Egyesület és a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat közreműködésével prevenciós programokkal és állapotfelmérésekkel várták a fesztiválozókat.

A Móra Ferenc Művelődési Központ emeleti termeiben AMBU-babán gyakorolhattuk az újraélesztést, de különböző demonstrációs eszközök segítségével a helyes fogápolás, valamint az emlő- és a here önvizsgálati módszerét is elsajátíthattuk. Szimulációs szemüvegek révén, saját bőrünkön is megtapasztalhattuk a droghasználat és az alkoholfogyasztás észlelést torzító hatásait. A legkisebbek kirakós játékkal ismerhették meg az emberi test felépítését és működését.

A Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a daganatos betegségek megelőzésére, a szűrővizsgálatok fontosságára és a HPV elleni védőoltásra is felhívták a figyelmet. Megtudtuk, hogy becslések szerint a rákos megbetegedések 43%-áért felelős két fő ok a dohányzás és a helytelen táplálkozás. A túlzott zsírfogyasztás az emlő, a vastag- és végbél daganatainak, a füstölt, pácolt húsok mértéktelen bevitele pedig a gyomorrák kialakulásának kedvez. Ugyancsak kedvezőtlenül hat egészségünkre az energiaital, mivel megemeli a pulzust és a vérnyomást, sőt, vízhajtó hatása miatt kiszáradást okozhat. Két dl energiaital 2 adag erős feketekávé fogyasztásának felel meg, így koffeintúladagolást és -függőséget okozhat.

Életmódváltásra ösztönöztek a különböző tájékoztató anyagok is, így például a dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatásait középpontba helyező felhívások, plakátok. Megtudtuk, hogy nemcsak a romlott étel okozhat émelygést és rosszullétet, hanem a nikotinmérgezés is, sőt, a rendszeres nikotinfogyasztás figyelemzavarhoz is vezethet.


Jelenlegi egészségi helyzetünket többféle állapotfelméréssel ellenőriztethettük, így például vérnyomás-, vércukor-, testzsír-, testtömegindex-méréssel, látásélesség, színlátás-, térlátásvizsgálattal. Az érszűkület szűrésére négy végtagos vérnyomásmérést is végeztek. Bárki megnézethette szétnyílt hasfalát is, sőt, hasznos tanácsokat is kaptunk a hasizom erősítéséhez. Kiderült, hogy a hasprés és felülés kifejezetten káros lehet szétnyílt hasizom esetében, ehelyett helyes légzéssel és speciális tornával erősíthetünk.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton 
              

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál – 2024