Helyi hírek 2024. szeptember 14. 15:35

Pörgő szoknyák, dobbanó szívek

Képgaléria
Pörgő szoknyák, dobbanó szívek
Városunk a népi kultúra fellegvárává vált szeptember 14-én, amikor mintegy 180 táncost fogadott a X. Kunsági Néptánctalálkozó keretében. Az esemény a 25. Kiskunfélegyházi Libafesztivál részeként színesítette a programot és a Móra Ferenc Művelődési Központ színházterme megtelt élettel. A néptánc itt több volt, mint egyszerű koreográfia – az ősi tradíciók elevenedtek meg a színpadon. A résztvevők színpompás viseleteikkel és dinamikus mozdulataikkal varázsolták el a közönséget, miközben a zenekarok élő játéka a táncosok lépteit hajtotta.

Lezsák Sándorné, a Lakitelek Népfőiskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény már tizedik alkalommal ad lehetőséget a népművészet és zene szerelmeseinek a találkozásra, határon innen és túl egyaránt.

– Ez az esemény felmutatja azt az erőt és magyar virtust, amely a néptáncra és népzenére, valamint a magyar nemzetre is jellemző. A megőrzött tudás közösségteremtő ereje itt válik kézzelfoghatóvá. A zene és tánc megjelenítése mindig is egy örök szeretetünnep számunkra. Erről Csoóri Sándor szavai jutnak eszembe – mondta Lezsák Sándorné.

– A néptánc történetének két fontos történelmi pillanata volt: az egyik, amikor a tánc felkerült a színpadra, és a másik, amikor a színpadról visszakerült a földre. Nem művészetként, hanem azért, hogy tánc, tánc maradhasson, mint ahogyan a szél, szél, az eső, az eső.

Végül Nagy László költő gondolataival zárta beszédét: „Műveld a csodát, ne magyarázd…”

A néptánctalálkozón az alábbi csoportok léptek fel:

– Kösöntyű Néptánccsoport – Lakitelek
– Alföld Néptáncegyüttes – Csongrád
– Galgahévízi Hagyományőrző Együttes – Galgahévíz
– Mayossa Táncegyüttes – Kiskunmajsa
– Szeged Táncegyüttes – Szeged
– Dobbantó Néptáncegyüttes – Szegvár
– Padkaporos Táncegyüttes Néptáncműhely – Kiskunfélegyháza
– Padkaporos Táncegyüttes Pitypang csoportja – Kiskunfélegyháza

A táncosokat a Gyantár zenekar, valamint Samu Zoltán és zenekara kísérte.

A néptánctalálkozó zárásaként a Szakmaközi Művelődési Házban táncházat tartanak.

V. B.


Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál – 2024