Helyi hírek 2024. szeptember 14. 20:00

Mesekert kicsiknek és nagyoknak a Libafesztiválon

Képgaléria
Mesekert kicsiknek és nagyoknak a Libafesztiválon
Móra Ferenc szellemiségét, korát idéző foglalkozások, bábelőadások és városi séták várták a család apraját és nagyját szeptember 14-én, a Móra-udvarban. A Petőfi-téri rendezvénysátorban jókedvvel és mesebeli kalandokkal ajándékozták meg a félegyházi közönséget.

A XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik kiemelt helyszíne volt a Móra-udvar, ahol különböző gyermek- és családi programokkal várták a kikapcsolódni vágyókat. Az esős idő ellenére sokan kilátogattak már a kezdésre is. A mesekert első programjaként Majoros Ági bábelőadásában ismerhettük meg Százszorszép Bóbiska történetét. A hercegnőt lusta harangemberkék átkozták meg, mert a születését ünneplő harangszó felverte őket százéves álmukból. Az érzékenységgel és derűs játékkedvvel tűzdelt darab végül happy enddel zárult, mert sikerült megtörni az átkot, és a sok viszontagság után mégis csak egymásra talált a hercegnő és a királyfi.

A gyermekprogramok Bánky Eszter és Kovács Judit bábjátékával folytatódtak. Fésűs Éva Tündérmese című írása alapján készült „Icinke-Picinke tündér, avagy hol lakik a varázslat?” című előadás sokak arcára mosolyt csalt. A történetben Icinke-picinke tündér mindent megtett, hogy a varázslat nyomára akadjon, ám pont ez a nagy igyekezet rejtette el előle.

A mesés előadások között a Csorbóka könyv- és mézeskalács kereskedésben játékos feladványok, Móra Ferenc műveit idéző színezők és lekváros kalafantyú-kóstolás várta a családokat, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület közreműködésével. A Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársai könyvvásárral és kézműves foglalkozással készültek. Asztaluknál bárki elkészíthette papírból saját kislibáját, vagy színezhetett egyet.

Móra Ferencre helytörténeti sétával is emlékeztek. A Kiskun Múzeum munkatársai Móra Ferenc Petőfije címmel kalauzolták a város nevezetességei között az érdeklődőket.

A program délután 2 órakor "A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása" című interaktív bábelőadással folytatódott. A kisebb és nagyobb kalandorokat a Kereplő Színház műsora szórakoztatta, sőt, a legbátrabb jelentkezők a három szépséges királykisasszonyt is megmenthették. A népmesei alapokból készült előadásban különböző népi játékok és próbatételek segítették a három bátor önkéntest, hogy le tudják győzni a félelmetes sárkányokat.

Ezt követően a MárkusZínház lépett színpadra. Előadásukban Laci királyfi történetét ismerhették meg a családok, aki egy meggondolatlan kívánsággal a Föld alá juttatta a nővéreit. A mentőakció során megküzdött három sárkánnyal is, de csak a kígyó királylánytól kapott varázsinggel és varázskarddal győzedelmeskedhetett. A mese végére nemcsak nővéreit, hanem élete párját is megtalálta.

A mesekerti programok egy különleges gyermekszínházi előadással zárultak, a rossz idő miatt már a művelődési központ színháztermében. Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel bábművészek a hajdani vándor mutatványosok által megalkotott marionett cirkusz előtt tisztelegtek. „Dobronka cirkusz, világszám” című műsorukban
ezt idézték fel oroszlánordítással, légtornász-bukfencekkel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval és élő muzsikával.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                        

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál – 2024