Kultúra 2024. szeptember 30. 12:00

Középpontban a népmese

Képgaléria
Középpontban a népmese
Mesés családi délelőttöt tartottak a népmese napja alkalmából a városi könyvtárban. A programokkal a „nagy mesemondó”, Benedek Elek szeptember 30-ai születésnapjára emlékeztek.

A népmese napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük. A jeles ünnepnapnak, Benedek Elek író születésnapját, szeptember 30-át jelölték ki. Céljuk az volt, hogy a könyvtárosok, pedagógusok, mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban kézműves foglalkozás, mesemondás, népmesehallgatás és táncház várta az érdeklődő családokat szeptember 28-án délelőtt. Az emeleti gyermekbirodalomban a sok-sok mesekönyv és játék mellett kézműveskedéssel is készültek a könyvtár munkatársai. Az ügyes kezű és türelmes gyermekek ollót, filctollat és ragasztót ragadva ugráló békát készíthettek papírból, miközben magyar népmesék szóltak lejátszóról.

A földszinti rendezvényteremben az élő mesemondás is helyet kapott, Varga Mihály mesemondó és bőrdudás két történettel és mondókákkal szórakoztatta a család apraját és nagyját. A bátor gyerekek részeseivé is válhattak az égi madarakról szóló történetnek. A jó hangulatú családi délelőtt táncos mulatsággal zárult. Kátai Tibor néptáncoktató az ugrós tánc lépéseit tanította meg a gyermekeknek és szüleiknek.

G. E.

 

Kövessen minket a Facebookon is!