Gazdaság 2024. október 2. 10:00 Forrás: T. T.

10 milliárd forintos beruházással 200 új munkahelyet teremt a Félegyházi Pékség

Képgaléria
10 milliárd forintos beruházással 200 új munkahelyet teremt a Félegyházi Pékség
200 új munkahelyet teremt Kiskunfélegyházán a Félegyházi Pékség legújabb fejlesztése. A mintegy 10 milliárd forintos zöldmezős beruházásról, annak várható hatásairól, és a száz százalékban magyar tulajdonú, mára az ország vezető sütőipari vállalataként számontartott, kétgenerációs családi vállalkozás egyéb terveiről is kérdeztük Gulyás Gergő tulajdonos, kereskedelmi ügyvezetőt, a cégalapító Gulyás István fiát.

– Néhány fontosabb számadat tükrében mit jelent az ország vezető sütőipari vállalatának lenni?
– Friss és fagyasztott pékárut is gyártunk, ezzel egy igen széles piacát lefedve a hazai igényeknek. Jelenleg 90 saját üzletből álló mintabolthálózattal és több száz viszonteladó partnerrel dolgozunk együtt. Termékpalettánk a hagyományos kakaós csigától és a napi fehérkenyértől a legkülönlegesebb finomságokig terjed. A sütőtökös-fűszeres pitétől a gyros párnán át a pisztáciás fánkig, rengeteg típusú és ízvilágú terméket gyártunk. Mintaboltjaink kínálatában ezek mellett a szendvicsek is megtalálhatók, amelyeket saját hidegkonyhánkon készítünk össze. Az induláskor húsz fővel dolgoztunk, napjainkban 1500 munkavállalónak adunk stabil hátteret.  
– És ez még korántsem a felszálló pálya vége: nemrégiben kapta fel a hírt a sajtó, miszerint újabb fejlesztéssel kívánja termelékenységét növelni a cég. Mit tartalmaz az új projekt?
– Saját kapacitásaink bővítése és a további piacok felé nyitás jegyében elindítottunk idén egy zöldmezős beruházást, új csarnok megépítésére. Ennek során a tervek szerint tekintélyes méretű alap- és csomagolóanyag raktár kialakítása, több gyártósorral rendelkező termelési terület, automatizált és robotizált hűtött csomagoló és 5000 raklapos fagyasztott raktár létesülne. Utóbbi a cég elsőszámú logisztikai központjává válna.

A Félegyházi Pékség több oldalról is támogatja munkatársait: az országos átlag feletti műszakpótlékokon túl szűrővizsgálatokat, ügyintézési lehetőségeket tesz elérhetővé telephelyén.

 

– Milyen korszerű technológiai megoldások jelennek meg a beruházásban?
– Az új gyár tervezésére több, mint kilenc hónapot fordított a beruházásért felelős projektcsapat. Igyekeztünk a lehető legkorszerűbb és leghatékonyabb technológiai, raktározási, higiéniai és logisztikai megoldásokat integrálni az új üzembe. A kialakításkor figyelembe vettük a LEAN szemléletet (kevesebb erőforrással több érték létrehozása) és az ergonómiát (az ember és munkakörnyezete kölcsönhatásának tudományos tanulmányozása). A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottunk az élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási elvárásokra is, így minden termék fémdetektoron fog áthaladni, hogy eleget tegyünk az IFS Nemzetközi Élelmiszer Szabvány szigorú elvárásainak. Késztermék raktározásnál is egy igen innovatív „shuttle” logisztikai rendszert fogunk bevezetni, amely egyelőre csupán néhány cégnél található meg hazánkban. Az üzem hűtési és fagyasztási igényét CO2 kaszkád rendszerrel oldjuk meg, amely fenntartható és energiahatékony hűtést biztosít a raktártól a sokkolókon keresztül egészen a jéggépekig. Több informatikai fejlesztést is tartalmaz a projekt, ennek köszönhetően az alapanyag megrendeléstől a késztermék raktározásig minden egy egyedülálló, komplex rendszeren keresztül fog futni. Teljes kihasználtság esetén ez nagyjából 20 ezer tonna gyorsfagyasztott terméket jelentene évente. A friss árus fejlesztéssel célunk az, hogy bővítsük a jelenlegi partneri hálózatunkat a frissesség és megbízhatóság megtartása mellett.
– Mindehhez nyilván új dolgozókra is szükség lesz. Milyen módon toborozzák és hogyan tudják megtartani ezt a nagy számú munkaerőt?  
– Az új gyárterület megépítésével mintegy 200 munkahelyet teremtünk a kiskunfélegyházi és a környékbeli emberek számára. A tervezett üzemhez új termelési, minőségirányítási és logisztikai vezetőkre, kollégákra, karbantartókra, higiéniai munkatársakra lesz elsősorban szükségünk. Minden héten hírt adunk az aktuális nyitott pozícióinkról a helyi sajtóban és Facebook Karrier oldalunkon, és weboldalunkon is aktualizáltak a hirdetések. Emellett sokszor megyünk ki „terepre” állásbörzéket tartani.
Kevesen tudják, de az alap elvárásokon felül (üzemanyag költség térítése, bejelentett munkaviszony) balesetbiztosítást is kötünk munkavállalónknak, és hosszútávon tervezhetnek velünk a kollégák. Évente megrendezzük a majálist, és három-négy alkalommal egészségnapot is tartunk véradással, ingyenes szűrővizsgálatokkal, kitelepült ügyintézésekkel. A pékség által gyártott termékekből mindig van lehetőség fogyasztani az étkezőkben, és időszakosan lehetőség van például akciós bejgli megvásárlására is. Az éjszakai és szombati munkát megemelt pótlékkal honoráljuk.  
Komoly energiát fektetünk a termelésirányítási utánpótlás nevelésére is. Hosszú évek óta fogadunk élelmiszermérnök gyakornokokat, idén például négy fő érkezett hozzánk Szegedről és hárman közülük hosszú távon terveznek nálunk. Van, akit már kifejezetten az új csarnok teendőire szeretnénk orientálni.

 

A Félegyházi Pékség több oldalról is támogatja munkatársait: az országos átlag feletti műszakpótlékokon túl szűrővizsgálatokat, ügyintézési lehetőségeket tesz elérhetővé telephelyén.
 

– Elképesztő tempót diktált a cég fejlődése az elmúlt bő két évtizedben. Milyen távlati tervek, perspektívák mutatkoznak, vannak-e még kiaknázatlan lehetőségek az iparágban, és van-e a növekedésnek határa?
– Sajnos Magyarország még mindig több sütőipari terméket importál, mint amennyit exportál. Ahhoz, hogy élelmiszeriparunk felzárkózzon a nyugati cégek termelékenységéhez és versenyképesek maradjunk, ezzel együtt exportpiacainkat is bővíteni tudjuk, és nem utolsósorban hazai cégek termékei legyenek a hazai boltok polcain, átgondolt és korszerű beruházásokra van szükség. A mi beruházásaink is ezt a cél szolgálják. A meglévő üzem tetejére például napelem parkot építünk, amely a napsütötte órákban akár az üzem áramigényének a felét képes lenne biztosítani. Emellett – szándékunk szerint – szeretnénk Magyarország legkorszerűbb fagyasztott sütőipari üzemét megvalósítani. A jelenlegi partnereinktől rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, amit megrendeléseink folyamatosan növekedése is megerősít. Úgy reméljük, hogy termékeink több szomszédos országban is megjelenthetnek a beruházást követően.

A Félegyházi Pékség termékpalettája a hagyományos kakaós csigától és a napi fehérkenyértől a legkülönlegesebb finomságokig terjed. A sütőtökös-fűszeres pitétől a gyros párnán át a pisztáciás fánkig, rengeteg típusú és ízvilágú terméket gyártanak.

 

Kövessen minket a Facebookon is!