Kultúra 2024. október 2. 12:00

Stuttgartban vendégszerepelt dr. Tóth Ákos

Stuttgartban vendégszerepelt dr. Tóth Ákos
Dr. Tóth Ákos neve Kiskunfélegyházán már szinte összeforr a tárogatómuzsikával, hiszen számos felejthetetlen koncertélményben részesülhettünk általa. Hosszú évek óta tökéletesíti tudását a hangszeren és annak történetét is kutatja, népszerűsíti.

Ákos a baden-würtenbergi egyetemen tanít 19 éve, ennek köszönhetően került kapcsolatba a stuttgarti Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központtal, ahová meghívást kapott egy önálló est keretében. Tárogató koncertjére szeptember 16-án került sor, aminek fontos apropója is volt.

Ákos elmondta, évfordulós koncertről is beszélhetünk, ugyanis a 19-dik század végén, szinte egyidőben, két hangszergyár: a Stowasser és a Shunda modernizálta a hangszert és megszületett a reformtárogató, amelyet ma is használnak. (Szeptember 15-én szabadalmaztatta Stowasser János, szeptember 17-én jelentette be a szabadalmat Schunda Vencel József, Budapesten.)

A stuttgarti koncert érdekessége, hogy vegyes közönség előtt zajlott: szinte fele-fele arányban voltak magyar- és németajkúak. Dr. Tóth Ákos nemcsak muzsikált, hanem a zeneszámok között információkat osztott meg a megjelentekkel a hangszerről.  Német nyelven folyt az előadás, de a repertoár összeállítása közben figyelt arra, hogy mindkét nemzetnek kedves művek szólaljanak meg. Rákóczi és kuruc korszak dalai mellett Kodály Zoltán, Bartók Béla művei is helyet kaptak. Felcsendült Mahler Postakürt szólója és csárdás, verbunkos is szerepelt a repertoárban. Az előadó érdekességként megemlítette, hogy a Petőfi-dalokat a magyar közönség, az autentikus népdalokat a német közönség énekelte vele.

Dr. Tóth Ákos szívesen viszi magával hangszerét és annak történetét hazánkban, és az országhatáron túlra is. Korábban Bécsben volt lehetősége hasonló fellépésre. Az előadó életében fontos évforduló következik, hiszen jövőre lesz 40 éve, hogy zenével is foglalkozik, aminek tiszteletére tervei között egy saját lemez kiadása is szerepel. Részleteket egyelőre nem árult el, szabadidejét javarészt az album tökéletesítésének szenteli.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!