Kultúra 2024. október 8. 12:00

Vokális és hangszeres muzsika a zene világnapján

Képgaléria
Vokális és hangszeres muzsika a zene világnapján
A Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar, a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa és a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar közös hangversennyel ünnepelte a zene világnapját. A koncerten klasszikus és könnyűzenei dallamok, hazai és külföldi zeneszerzők művei is felcsendültek.

Idén is megtelt a Szent István templom zeneszerető közönséggel. Október 5-én, szombaton, a zene világnapját ünnepelték a félegyházi fúvószenekarok és a Zenebarátok Kórusa. Október elseje azonban többszörös ünnep Félegyházán, nemcsak a zene világnapja, hanem Félegyháza díszpolgára, Balázs Árpád zeneszerző születésének napja is.

A vendégeket Kis-Fekete Vilmos, a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója köszöntötte, kiemelve, hogy a zene egyidős az emberiséggel, és a koncerttel szeretnék megköszönni a zenének azt, amit a zenészeknek és a közönségnek ad. Hagyomány szerint ezen a hangversenyen köszöntötték az ifjúsági zenekar legújabb tagjait is.

A műsort a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar nyitotta Gustav Holst Jupiter himnuszával, majd egy spanyol induló és a híres olasz zeneszerző Ennio Morricone műve következett. Zárásként az Apáca show jól ismert zenéje hangzott el. Ezt követően a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa lépett színpadra, előadásukban Kodály Zoltán, Giuseppe Verdi és Wolf Péter művei csendültek fel. A hangverseny utolsó részében a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar játékát élvezhette a közönség, többek között James Barnes, Hidas Frigyes és Tomaso Albinoni műveit.

A koncert a hagyományokhoz híven Johann Sebastian Bach Már nyugosznak a völgyek kezdetű barokk koráljával zárult, melyet a közönséggel közösen adtak elő az együttesek.

 

G.E.

 

Kövessen minket a Facebookon is!