Napi pozitív 2024. október 11. 10:00

Kis csodák az eldugott házfalakon – új falfestmény Félegyházán

Kis csodák az eldugott házfalakon – új falfestmény Félegyházán
Elkészült Kiskunfélegyháza új falfestménye a Mártírok útján található szabadidőparkkal szomszédos épület tűzfalán. Az alkotás egy fiatal lányt ábrázol félegyházi motívumokkal díszített ruhában, locsolás közben. Mindezzel a vízzel való takarékoskodás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a város legújabb bájos színfoltja amellett, hogy mosolyt csal a járókelők arcára.

Még 2018-ban adták át Kiskunfélegyházán, a Kőfaragók terén található nagy falfelületen az 1900-as évekbeli városképet ábrázoló festményt. A város lakóinak visszajelzései egyöntetűen pozitívak voltak, és az ide érkezők is rendre megcsodálták az alkotást. Ennek tükrében a városvezetés úgy döntött, hogy újabb festménnyel díszítenének egy tűzfalat ahelyett, hogy reklámfelületté változtassák. A Dr. Holló Lajos utcai posta melletti parkolót találták alkalmasnak erre a célra. Az átadó ünnepségre 2023-ban került sor, ahol Csányi József polgármester már megemlítette, hogy a városvezetés további helyszíneken is gondolkodik hasonló falfestményekben. Nem is kellett sokat várni: a napokban újabb tűzfal kapott új életet, aminek helyszínére és témájára egyaránt Bense Zoltán képviselő tett javaslatot.

Flór Péter, a kivitelező Színes Város Csoport főtitkára lapunknak elmondta, hogy az alkotás látványtervét Szepessy Zsófia készítette. Az alapgondolat az Alföld vízgazdálkodásának fontosságára való figyelemfelhívás volt. A képen egy félegyházi motívumokkal díszített ruhát viselő fiatal lány látható, aki egy erdőt és a kép elé ültetett fát öntöz egy felhőből. Péter kérdésünkre elmondta, hogy minden munkájuknak megvan a szépsége és a nehézsége is. Jelen esetben egy zártabb környezetben kellett megvalósítani a munkájukat, legalábbis a másik kettőhöz képest. A falfestmény mellett az épület szigetelését is elvégezték. A munka nehezét a terület beépítettsége adta – tette hozzá a főtitkár, így állványok hiányában alpin technikával oldották meg a feladatot.

B. D.

Kövessen minket a Facebookon is!