Helyi hírek 2024. október 12. 08:00

Körkérdés – Ön használja a RE-pontokat?

Körkérdés – Ön használja a RE-pontokat?
Idén január 1-től Magyarországon jelentős változások léptek életbe a visszaváltható italcsomagolások terén. Az új törvény értelmében a legtöbb 0,1–3 literes műanyag, fém, vagy üveg palack visszaválthatóvá vált. A cél a környezettudatosabb életmód támogatása és a hulladék újrahasznosításának ösztönzése. De vajon milyen gyakorlati tapasztalatokat szereztek a kiskunfélegyháziak az új rendszer bevezetése óta? Körkérdésünkben a város lakóitól arról érdeklődtünk, használták-e már a különböző helyeken található REpont automatákat, és milyen tapasztalatokra tettek szert.

Kovács Boldizsár (27)

– Induláskor több esetben problémát jelentett a bankszámlára történő utalás: a rendszer nem fogadta el a QR kódot, vagy bár elfogadta, mégis utalványt nyomtatott. Azonban a kezdeti nehézségek óta ezek a problémák megszűntek és zökkenőmentesen lehet visszaváltani. Egyáltalán nem bonyolult. Beszereztünk egy palackgyűjtő kukát és amikor az megtelik, egyszerűen elvisszük a legközelebbi beváltópontra.



Kis Anita (25)

– Az elmúlt hetekig Budapesten éltem, ahol a lakásom szomszédságában vissza tudtam váltani az üres üvegeket és műanyag palackokat. Amióta visszaköltöztem a családomhoz, ez nehezebbé vált, mert nincs autónk, így csak gyalog vagy biciklivel tudnám elvinni a palackokat, de ez számomra nem praktikus. Mivel egyre több betétdíjas üveg és flakon van forgalomban, úgy döntöttem, változtatok az életmódomon: a palackozott üdítők és ásványvizek helyett inkább csapvizet, vagy teát, házi készítésű szörpöt fogyasztok. A szüleimnek is ezt javasoltam, ezért vettünk egy vízszűrőt, amivel sokkal finomabb lett a vizünk. Ezt a döntést részben a környezettudatosság, részben a kényelem miatt hoztuk. Persze néha elkerülhetetlen a palackozott ital vásárlása, de azt a néhány darabot könnyedén visszaváltjuk a REpontokon.



Cseh Dániel (30)

– Szerencsére a városban több REpont található. Én egy nagyáruházba járok, ahol három automata van kihelyezve. Eddig mindig működtek és soha nem kellett várakoznom a visszaváltás miatt. Egyszerűen kezelhető, gyors gépekről van szó. A kiadott utalványt utána egyből le szoktuk vásárolni. A vásárlási szokásaim nem változtak. Mindig ugyanazokat a termékeket és ugyanabban a kiszerelésben veszem.



Tóth József (51)

– Idős szüleim külterületen élnek. Mivel nem tudnak, illetve nem is szeretnének foglalkozni a visszaváltással, amikor meglátogatjuk őket, a gyerekeimmel visszaváltjuk a kiürült palackokat. A kapott kupon összegét pedig az aktuális vásárlás során fel is tudom használni A munkám miatt sokat utazom külföldre, ahol már régóta bevett gyakorlat a szelektív hulladékgyűjtés, így ez nekem is természetessé vált. Az elmúlt hónapokban Kiskunfélegyházán is egyre gördülékenyebbé vált a visszaváltás folyamata, bár még mindig előfordul, hogy nagyobb mennyiség esetén a gépek tárolói hamar megtelnek, és nem tudom egyszerre leadni az összes palackot. Remélem, az üzletek hamarosan gyorsabban reagálnak erre a problémára és jobban figyelnek majd a gépek ürítésére. Bár akadnak kisebb fennakadások, összességében pozitív irányba haladunk: úgy látom, egyre többen élnek a visszaváltás lehetőségével. Bízom benne, hogy a rendszer tovább fejlődik és hosszú távon még több ember számára válik egyszerűvé és zökkenőmentessé a szelektív hulladékgyűjtés, mert ez amellett, hogy a körzetvédelem miatt elengedhetetlen, a jövő generációk érdekében is fontos.



Fokt Krisztina (54)

– A lakótelepen és környékén sok ember él. Sokáig a Spar üzletnél lévő visszaváltóhoz vittük a flakonokat. Úgy tapasztaltuk, hogy – mivel sokan és nagy mennyiségben viszik vissza egyszerre – a kezdetekben elég sok probléma adódott. Hosszú sorok alakultak ki, vagy előfordult, hogy az automata nem működött. Ezt követően felfedeztük az Integrál Áfésznél üzemelő visszaváltó pontot és azóta oda hordjuk a flakonokat, mert ott gördülékenyebben megy a visszaváltás. Mi általában levásároljuk az összegét.



Magony Róbert (36)

– A környezetvédelemben elért sikereket gyakran nem az ötletek, hanem a megvalósítás minősége határozza meg. A csomagolásoknak csak nagyon kis hányadát teszik ki a palackok és a dobozok. Ez miatt ésszerűnek tartanám az anyag szerinti, súly alapú átvételt, de hajlandó vagyok együttműködni a jelenlegi rendszerrel, hiszen valahol el kell kezdeni. Hiányolom a csomagolásmentes boltokat. Próbálom kerülni a műanyag csomagolásokat és amennyire csak lehet, piacon vásárolok. Mégis, ha egy családi vagy baráti összejövetel során gyorsan megtelik a flakonokkal az erre szánt zsák  nehéz olyan automatát találni, ami működik és nincs tele, hogy ne kelljen hosszú ideig sorban állni. Több, a boltoktól független visszaváltó pont telepítése lenne hasznos, így a túlterhelt alkalmazottakat sem terhelnék tovább. Örülök a rendszernek, de még van hova fejlődni. A jól működő megoldások példáit főként nyugaton láthatjuk.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!