Mezőgazdaság 2024. október 13. 16:00

Ne tegyük ki a halloween tököket a természetbe

Ne tegyük ki a halloween tököket a természetbe
A közösségi médiában egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a javaslattal, hogy a halloween ünnepe után a kifaragott tököket vigyük ki a vadállatoknak táplálékul. Azonban fontos figyelmeztetni mindenkit: ez nem ajánlatos – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook lapján.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook honlapja

A takarmánytök nem természetes része az erdőknek és mezőknek. Bár egyes vadállatok, mint például a mindenevő vaddisznók, elfogyaszthatják, más fajok számára veszélyes lehet. A faragott tökökben gyakran maradnak gyertyamaradékok, valamint a mécsesek műanyag és fém részei, amelyek komoly veszélyt jelentenek az állatokra. Az ezeket elfogyasztó állatok akár el is pusztulhatnak.

Ezen kívül a bomló, rothadó tökök látványa sem kellemes egy erdei séta során. Aki teheti, komposztálja a töklámpásokat a kertjében, vagy helyezze azokat az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertyák és mécsesek maradékait pedig a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük.

Óvjuk együtt közös természeti értékeinket, és gondoskodjunk arról, hogy a halloween ünnepe után is tiszta és biztonságos maradjon a környezetünk!

 

Kövessen minket a Facebookon is!