• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • A magyar fotográfia ünnepe Lodzban (Łódź) - kiskunfélegyházi fotósok látogattak Lengyelországba
Kultúra 2024. október 16. 14:00

A magyar fotográfia ünnepe Lodzban (Łódź) - kiskunfélegyházi fotósok látogattak Lengyelországba

Képgaléria
A magyar fotográfia ünnepe Lodzban (Łódź) - kiskunfélegyházi fotósok látogattak Lengyelországba
A Lódzi Fotóművészek Társasága (ŁTF) idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját – ez az egyik legrégebbi és legnevesebb, Lengyelországban működő ilyen jellegű szervezet. Az ünnepségeket fotókiállítások kísérik, amelyeket a társaság székhelyén, Lengyelország egyik leghíresebb utcáján, a több mint négy kilométer hosszú Piotrkowska utcán (Lodz főutcája) található Eugeniusz Haneman Galériában rendeznek. Emellett a város és a baráti intézmények által működtetett más galériákban is rendeznek kiállításokat. Idén augusztus 31. és szeptember 6. között két magyarországi fotókör is volt a meghívott vendégek között: egy Kiskunfélegyházáról egy pedig Szentesről. Ennek köszönhetően kilencven fotót mutattak be, így kijelenthető, hogy szeptember eleje a magyar fotográfia igazi ünnepe volt Lódzban. 

A magyarországi és lengyelországi fotósok közötti együttműködés 2012 óta tart. Akkor jártak először a lodziak Kiskunfélegyházán, ahol a „Triptichonok” című kiállítást mutatták be a Kiskun Múzeumban. Az eltelt idő alatt több mint 30 fotókiállítást rendeztek Lengyelországban és Magyarországon.

Érdemes kiemelni, hogy a kiállítások és fotószemináriumok mellett a két ország megismerése is jut idő. Az idei programban például egy kajakozás is szerepelt az Uniejów melletti Warta folyón, amit e bájos város megtekintése követett (a gnieznói érseki palota, amelynek eredete a 14. századra nyúlik vissza, vagy a kollégiumi templomban található Szent Bogumił sírja).

Érdekesség, hogy Uniejów partnervárosa Mórahalom. Ellátogattunk Varsóba is, ahol megnéztük az óvárost és a királyi várat. Az időjárás kedvezett nekünk, így a lemenő nap fényében megcsodálhattuk a Kultúra és Tudomány Palotája 30. emeletéről elénk táruló lenyűgöző varsói panorámát.

A Kiskunfélegyházi Wesel Hugó Fotókör munkáiból Lodzban bemutatott kiállítás a Töredékek címet kapta azt sugallva, hogy a legjellegzetesebb alkotásaikat választották ki, amelyek csak egy részét képezik fotográfia iránti szenvedélyüknek.

Mezősi Ágnes, a fiatal generáció egyik vezető magyar fotográfusa egy olyan világba invitál minket, ahol a minimalizmus elvei érvényesülnek. Megszabadul a túlzott részletektől (dolgoktól), takarékoskodik a művészi kifejezőeszközökkel, és a lényegre koncentrál – arra, ami igazán fontos. 

Kis László megmutatja, hogy a fűvel benőtt járdalapok is lehetnek szépek – csak meg kell próbálni úgy nézni, hogy meg is lássuk. 

Nem sorolok fel minden alkotót. Nincs is szükség erre. Csak azt hangsúlyozom, hogy a látszólag különböző „töredékek” valami nagyobb dolog részei. Ami ebben az esetben fontos, az a szerzők keresgélése – az alkotói érdeklődés, érzelmek, gondolatok –, és ezt osztották meg a lengyel nézőkkel.

 

Dr. Głuszczak Zbigniew

 

A Kiskunfélegyházi Wesel Hugó Fotókör rövid története

A Kiskunfélegyházi Fotókör létrehozásának ötlete 2007-ben merült fel. Kezdeményezői Kiss Czakó Imre és Kürti László voltak. 2011-ben a Fotókör felvette Wesel Hugó, a város első hivatásos fényképészének a nevét, akinek saját műterme volt.

A fotókör megalakulása óta aktívan részt vesz a kulturális életben, különböző tevékenységeket vállalva a jó fotográfia népszerűsítésére. Többek között: nemzetközi fotópályázatot szervez, projektekben vesz részt, mint például a Miénk a tér, a Fotográfia ma és holnap, vagy az Ökologikusan – a világ, amelyben élünk. Rendszeresen szervez fotókiállításokat, többek között a városi könyvtár kiállítótermeiben, a kulturális központban, a múzeumban vagy a szabadban. Jó kapcsolatokat ápol a szomszédos városok fotóklubjaival, 2011 óta pedig aktívan együttműködik a Lodzi Fotóművészek Társaságával, amely Lengyelország egyik legrégebbi és legnevesebb fotográfiai társasága. A fotókör tagjai részt vesznek hazai és külföldi fotópályázatokon és kiállításokon is. 

 

Kiss Czakó Imre

 

Kövessen minket a Facebookon is!