Helyi hírek 2015. január 3. 19:00 Forrás: baon.hu

Duplán kell fizetnünk

Duplán kell fizetnünk
Két megyére érvényes matricával is rendelkeznie kell annak az autósnak, aki január 1-től át akar kelni a Pentele hídon, és annak is, aki az M9-es hídon akar átkelni a Dunán. Két megye matricája kell Lajosmizsétől északra és Félegyházától délre is.






Január 1-től, a megyei matricarendszer bevezetésével fizetőssé váltak az autópályák városi elkerülő szakaszai. Miután december 30-án megjelentek az útdíjfizetési rendszer átalakításáról szóló rendeletek a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) térképeket tettek közzé a megyei matricákkal használható útszakaszokról. A térkép szerint a változtatás leginkább az M5-ös autópályán közlekedőket érinti.

Bács-Kiskun megyében az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenőhely és Kiskunfélegyháza déli csomópontja közötti szakasza az évi 5000 forintért megvásárolható Bács-Kiskun megyei matricával használható.

Ez a térkép alapján egyértelmű. A lajosmizsei csomóponttól a Pest megyei megyehatárig, illetve a Félegyháza déli csomóponttól a Csongrád megyei megyehatárig a szomszédos – irány szerinti – megye megyematricájával is rá lehet hajtani, ám ez, mint ahogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapjára pénteken délelőtt kitett tájékoztatóból kiderül, nem igaz.

A megyei térképeken a megyehatár előtti utolsó fel- illetve lehajtó és a megyehatár közit szakasz narancssárga színű vonallal van jelölve. A jelmagyarázatban így szerepel: „Jelölt megyei és irány szerinti szomszédos megyei matricákkal használható szakaszok”. A nemzetiutdij.hu-n péntek délelőttől olvasható tájékoztatás szerint „a narancsszínű vonal azt jelzi, hogy az adott megyében az utolsó lehajtó után már rendelkezni kell a következő, szomszédos megyei e-matricával is, hiszen a megyehatárig már nincs további lehetőség a díjköteles szakasz elhagyására. Tehát a narancssárga szakaszokon az adott megyére és a szomszédos megyére érvényes matricával is rendelkezni kell.”

Ez azt jelenti tehát, hogy a lajosmizsei csomóponttól a Pest megyei megyehatárig, illetve a Kiskunfélegyháza déli csomóponttól a Csongrád megyei megyehatárig a szomszédos megye matricájával is rendelkeznie kell a közlekedőknek.

Ha viszont így értelmezzük a térképen közzétett jelmagyarázatot akkor kiderül: Bács-Kiskun megye két érintett Duna-hídján is csak úgy lehet átkelni, hogy két megyére érvényes matricát vásárolunk. Ez egyébként pénteken, azaz január 2-án, a rendszer bevezetésének másnapján egyértelműen ki is derült a nemzetiutdij.hu honlapon közölt tájékoztatásból. Aki tehát a Dunavecsét Dunaújvárossal összekötő M8-as (Pentele híd), vagy a Dunántúlt az Alfölddel összekötő M9-es (Szent László, vagy szekszárdi híd) hídon kel át a Dunán, duplán fizet, még akkor is, ha egyébként a Duna Bács-Kiskun megyei oldalán a hidak környéken sincs díjköteles autópálya vagy gyorsforgalmi út.
 

Milyen járműtípusokra lehet megyei matricát váltani?

A megyei matrica a D1, D2, B2 és U díjkategóriákban elérhető, a személyautók számára a 5 ezer forintos áron. A hétnél több (8-9) személy szállítására is alkalmas gépjárművekre (például: kisbuszokra, lakóautókra és haszongépjárművekre) évi 10 ezer forintért vásárolható azonos tartalmú úthasználati jogosultság. Az autóbuszok megyei matricája 20 ezer forintba kerül.

A motorkerékpárosok a kizárólag számukra elérhető 1470 forintos heti (10 napos) matrica megvásárlása mellett a D1 termékek megváltásával fizethetnek az úthasználatért. Az 5 ezer forintos megyei matrica így számukra is elérhetővé válik - olvasható a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján.

 

Kövessen minket a Facebookon is!