Kultúra 2024. október 18. 14:00

Minden korosztálynak kínál programlehetőséget a Kiskun Múzeum

Minden korosztálynak kínál programlehetőséget a Kiskun Múzeum
A Kiskun Múzeum a város lakóinak minden korosztályát megszólítja új és hagyományos programjaival. A múzeumpedagógiai foglalkozásokon diákok tanulhatnak élménydús órák keretében, de fiatal felnőttek és idősebbek számára is számos szabadidős és közösségi lehetőséget kínálnak. A múzeum célja, hogy értékes tudást nyújtson, közösségeket építsen, és színes programjaival kiszakítsa az érdeklődőket a mindennapi rohanásból.

A múzeumpedagógiai foglalkozások egy részét a tanmenethez igazítva tervezték meg, és egy tanóra keretében az intézményben élménygazdag órákon tanulhatnak a diákok. A múzeum mellett a Petőfi- és a Móra-emlékházban is tartanak ilyen foglalkozásokat. – Mondta el lapunknak Samu Csilla, az intézmény múzeumpedagógusa.

Most pedig új sorozatot indítanak, amelynek keretében témákhoz kapcsolódó előadásokat és foglalkozásokat tartanak. Ilyen témák például az ember és társadalom, a digitális világ, a büntetésvégrehajtás, de a város híres szülötteihez is kapcsolódnak foglalkozások. Ezeket több egymásra épülő alkalommal szervezik meg. Céljuk, hogy tudást adjanak át, és felmérjék a már meglévő ismereteket az adott témában, valamint tovább segítsék a tanulást. Samu Csilla hozzátette, hogy úgy alakították ki ezeket, hogy beépíthetők legyenek a tantervbe.

Emellett továbbra is vannak szabadidős programok, az óvodásoktól az idősebb korosztályig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot. Többek között meseprogramokon vehetnek részt az alsósok, amelyeken Keserű Benedek és Gombás Bende tartanak különböző mesejátékokat ősszel és tavasszal. Továbbra is megszervezi az intézmény a helyismereti vetélkedőt, de diáktalálkozókat is tartanak középiskolásoknak. Egy rendészeti versenyt is szeretnének megvalósítani, amely a büntetéstörténeti kiállításra épül.

Mentorprogramot is indítanának az intézményben, ahol fiatal művészeket és a múzeumi munka iránt érdeklődőket segítenének az alkotásban, legyen szó akár festészetről, vers- vagy prózaírásról. Szívesen várják azokat a fiatalokat is, akik érdeklődnek a múzeumi munka iránt, vagy csak közösségbe szeretnének tartozni. Nyaranta továbbra is táborokat szerveznek a fiataloknak.

A diákok mellett a fiatal felnőttekre és az idősebb korosztályra is gondolnak, nekik is több programot szerveznek. Jövő év elejétől csapatépítő játékokat tartanának a múzeumban. A cél mindenképpen az, hogy kiszakítsa az érdeklődőket a mindennapokból, jobban megismerhessék a múzeumot és az ott folyó munkát, valamint, hogy összekovácsolja az oda érkező csapatokat, legyenek azok családok, munkatársak vagy barátit társaságok.

Samu Csilla hozzátette, hogy a múzeumpedagógiai előadásokra egyre nagyobb az igény és a jelentkezők száma. Elmondható, hogy már nem csak Félegyházáról érkeznek iskolai osztályok, még a fővárosból is volt csoport a Kiskun Múzeumban.

B.D.

Kövessen minket a Facebookon is!