• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Hogyan válasszunk személyi edzőt? – Interjú Soós-Gondi Katalin személyi edzővel
Sport 2024. október 21. 16:00

Hogyan válasszunk személyi edzőt? – Interjú Soós-Gondi Katalin személyi edzővel

Hogyan válasszunk személyi edzőt? – Interjú Soós-Gondi Katalin személyi edzővel
Az egészségtudatos életmód térnyerése folyamatos, és a személyi edzők iránti igény is egyre nagyobb. A megfelelő szakember kiválasztása alapvető a sikeres edzésprogram szempontjából, hiszen nemcsak fizikai, hanem mentális támogatást is nyújt. Soós-Gondi Katalinnal arról beszélgettünk, milyen szempontok alapján érdemes edzőt keresni, és mire figyeljünk a közös munka során.

Soós-Gondi Katalin szerint az első lépés az, hogy tisztázzuk saját céljainkat. A szakmai képesítés pedig elengedhetetlen.

– Mielőtt edzőt választunk, egyértelműen meg kell határoznunk mit szeretnénk elérni. Legyen szó fogyásról, izomépítésről vagy a sportteljesítmény fokozásáról, fontos, hogy a tréner képes legyen személyre szabott programot kidolgozni. Célkitűzések nélkül az edzés hatékonysága jelentősen csökkenhet – figyelmeztet a szakértő. – Egy jó szakember reális elvárásokat állít fel, és segít azok elérésében. Emellett érdemes megismerni az edző korábbi munkáját, valamint a vendégek véleményeit, hiszen ezek is segíthetnek a döntésben. A képesítések és a szakmai tapasztalat elengedhetetlen szempontok, amikor edzőt keresünk. A személyi edzői végzettség ma már alapfeltétel, de fontos, hogy az edző rendszeresen továbbképezze magát, és kövesse a legfrissebb trendeket.

Milyen további területeken számíthatunk a szakember segítségére a személyre szabott edzésterven túl?

– Elengedhetetlen, hogy az edző ne csak a fizikai gyakorlatokban, hanem a táplálkozás terén is jártas legyen, mivel az edzés és a megfelelő étrend szorosan összefügg. A mai világban, ahol rengeteg téves információ kering az interneten, elengedhetetlen, hogy a szakember hiteles tudással rendelkezzen ezen a téren is. A jó edző nem csupán edzéstervet ad át, hanem a fejlődést egyénre szabott programmal segíti, amely figyelembe veszi az egyéni célokat, fizikai adottságokat és az életmódot.

Milyen kérdéseket tegyünk fel az első találkozón?

– Az első találkozás során érdemes érdeklődni az edző módszereiről és hozzáállásáról. Kérdezzünk rá, hogyan építi fel az edzésprogramot, milyen technikákat használ, és hogyan igazítja azt az egyéni igényekhez. Fontos az is, hogy az edző milyen táplálkozási tanácsokat nyújt, és hogyan áll hozzá az étkezési szokások alakításához. Az egészségügyi állapot felmérése és az egyéni anamnézis szintén kiemelten fontos. Egy jó szakember a vendég aktuális állapotához igazítja a tervet, nem pedig sablonos megoldásokat alkalmaz.

Mennyi idő után várhatunk eredményt?

– A rendszeres mozgás pozitív hatásai nem azonnal láthatók, de kitartó munkával idővel megérkeznek. Az edző irányt mutat, de a fejlődéshez a vendég elkötelezettségére is szükség van. A fejlődés üteme személyenként változik, de ha valaki következetesen betartja az edzés és táplálkozási tervet, néhány hónap alatt látványos eredményeket érhet el.

Mi a véleményed az online edzésről?

– Az online edzés kényelmes lehetőség, különösen azok számára, akik nem tudnak személyesen találkozni az edzővel. Azonban a kezdők számára mindig ajánlott a személyes jelenlét, ahol az edző közvetlenül tudja korrigálni a technikát. Az online edzés inkább a haladók számára ajánlott, akik már jól ismerik a gyakorlatokat.

Hogyan tarthatjuk fenn hosszú távon a motivációnkat?

– Az edzőválasztás nemcsak a rövid távú célok eléréséről szól. A siker kulcsa a hosszú távon fenntartható motiváció. A célokat folyamatosan újra kell gondolni és frissíteni, az edző pedig segít a vendégnek abban, hogy motivált maradjon a folyamatos fejlődés érdekében.

V. B.

Fotó: Soós-Gondi Katalin

 

Kövessen minket a Facebookon is!