Kultúra 2024. október 19. 12:00

„Ez vagyok én” – Önálló kiállítása nyílt Mindszentiné Mandulának

Képgaléria
„Ez vagyok én” – Önálló kiállítása nyílt Mindszentiné Mandulának
A magyar festészet napja alkalmából nyílt meg Mindszentiné Mandula önálló kiállítása a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban október 18-án, pénteken „Ez vagyok én” címmel. A tárlatot ifj. Mindszenti László, a festő fia nyitotta meg, és unokája, Sárkány-Mindszenti Lili fuvolával működött közre.

A központ aulája teljesen megtelt, szinte alig fért el a közönség, akik kíváncsiak voltak Mindszentiné Mandula önálló tárlatának
megnyitójára. Félegyháza önkormányzatának képviseletében Csányi József polgármester vett részt, aki a tombolahúzásban is segédkezett, ugyanis az esemény végén a művész három képét sorsolták ki. Ifj. Mindszenti László a kiállítás megnyitójában ismertette a művész, Mandula fontosabb életeseményeit, amelyek lehetővé tették ennek a gazdag tárlatnak a megvalósulását.

Mindszentiné Mandula 1946-ban született, és mindig is fogékony volt a művészetekre. Középiskolai évei alatt, a Móra Ferenc Gimnáziumban, Móczár Károly tanár nagyban hozzájárult tehetségének gondozásához, segítve őt a művészeti pálya kezdetén. A középiskolás évek alatt Móczár tanár úr növendékei között szoros kapcsolat alakult ki, és egy képzőművészeti kört hoztak létre, amely később felvette a Holló László nevet. Mandula számos technikát kipróbált és használt munkássága során, többek között tűzzománc, akvarell, grafika, üveghátlapra festés és olajfestés terén is jeleskedett. Külföldön is sikeres volt, hiszen egy vásár keretében 50 darab képét vásárolták meg tőle 1996-ban. A képek eladásából befolyt összeget a Magyar Vöröskeresztnek ajánlotta fel, amely 10 város karácsonyi csomagját finanszírozta abban az évben.

Egy Balatonakali művésztáborban fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy Félegyháza környékén is hasonló tábort kellene létrehozni, így alakult meg a Tőserdei alkotótábor. Mandula életében nagy szerepet játszik a Szelidi-tó is, hiszen ottani ingatlanában művésztanyát hozott létre, ahol mai napig is képeinek jelentős részét alkotja.

Mandula műveit Magyarország mellett számos osztrák városban is kiállították. Itthon is több településen mutatták be műveit, a teljesség igénye nélkül: Bácsalmáson, Kiskőrösön, Nagykőrösön, Kiskunmajsán és Dunapatajon.

Mindszenti László zárógondolataiban megköszönte a művelődési központ dolgozóinak segítségét és biztatását, hogy Mandula önálló kiállítása megvalósulhasson az intézményben. Az eseményt Sárkány-Mindszenti Lili fuvolajátéka zárta.

A kiállítás november 25-éig tekinthető meg a Móra Ferenc Művelődési Központban nyitvatartási időben.

B. D.

 

Kövessen minket a Facebookon is!