Helyi hírek 2015. január 4. 14:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szép munkával kezdték az új évet a nagybaracskai tűzoltók

Szép munkával kezdték az új évet a nagybaracskai tűzoltók
2014. december 3-án adták át Bács-Kiskun megye második katasztrófavédelmi őrsét, tizenöt kilométerre a szerb határtól. Az őrs program legfontosabb célja a katasztrófavédelmi műveleti, és a mentő tűzvédelem hatékonyságának, ezzel az általános közbiztonság növelése a tűzoltói kiérkezési idő jelentős csökkentésével.

Az őrs tűzoltó állománya megalakulása óta már számos esetben bizonyította az őrs létjogosultságát azzal, hogy elsőként érkezett ki tűzhöz, vagy műszaki mentést igénylő balesethez. Így történt ez az újév első napján is Homorúdon, ahol a megmentett érték több millió forintra becsülhető.

A nagybaracskai és a bajai hivatásos tűzoltókat Homorúdra riasztották január 1-jén délelőtt, mert a Rákóczi utcában egy százhúsz négyzetméteres családi házzal egybeépített kétszáz négyzetméteres mezőgazdasági melléképületben tűz keletkezett. A tűzesethez rövid időn belül kiérkeztek a nagybaracskai tűzoltók, természetesen elsőként.

Nagy mennyiségben tároltak takarmányt és szalmát a tűzzel érintett épületben, amely – a családi házon kívül – egy nagy sertésóllal volt egybeépítve. Áramtalanítás és gázelzárás után megkezdték a mezőgazdasági tároló és a szomszédos sertésól tetejének oltását, ezzel egyidejűleg, a tulajdonossal közösen megközelítőleg negyven veszélyeztetett sertést – anyakocát és kismalacot – mentettek ki az ólból. A gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen a családi házra és a melléképület többi részére, valamint a benne tárolt mezőgazdasági gépekre.

A bajai hivatásos tűzoltók kiérkezésével volt biztosított a tűzoltóautók vízutánpótlása, így folytatódott a lángok teljes megfékezése. Az oltási munkálatok közben a tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a nagy mennyiségben tárolt és beizzott szalmát. A megégett tetőszerkezet megbontásával és teljes átvizsgálásával lehetett csak megakadályozni a tűz továbbterjedését. A megmentett sertéseket egy másik, tűz által nem érintett ólban helyezték biztonságba. A becsült anyagi kár megközelítőleg egy millió forint, a megmentett érték ennek többszöröse.

A Nagybaracskán szolgálatot teljesítő tűzoltók tíz település – Nagybaracska, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Csátalja, Dávod, Dunafalva, Gara, Hercegszántó, Homorúd és Újmohács - biztonsága felett őrködnek. Az őrs működési területéhez tartozó településekre eddig Bajáról riasztották az egységeket, azonban az őrs működésének megkezdése óta gyorsabban érkezik ide a segítség (akár 10-17 perccel is hamarabb, mint korábban), hiszen gyakorlatilag a szomszédból jönnek a tűzoltók. A nagybaracskai őrs munkába állásával a lakossághoz érezhető közelségbe került a hivatásos tűzoltók jelenlétéből adódó biztonság.

 

Kövessen minket a Facebookon is!