Helyi hírek 2015. január 5. 09:25 Forrás: baon.hu

Örökös ökoiskola a tiszaalpári

Örökös ökoiskola a tiszaalpári
A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola „örökös ökoiskola” címet kapott. Az ezzel járó elismerést dr. Halász Mátyásné tanárnő vehette át.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tíz esztendeje szervezi meg az Ökoiskola és örökös ökoiskola című pályázatot, az Emberi Erőforrások Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.



A cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerése, amelyek intézményi kertetek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, környezettudatos intézmény működtetésével. Ahhoz, hogy örökös ökoiskola lehessen egy intézmény kétszer kell kiérdemelnie az ökoiskola elismerést. Ezt a címet három esztendeig viselhetik az iskolák.

A községekben működő iskolák közül Bács-Kiskunban egyedüliként a tiszaalpári örökös ökoiskola. Az országban összesen ötvenhat intézmény birtokolja a megtisztelő jelzős szerkezetet. Az alpári iskola 2008 óta nevezheti magát ökoiskolának, 2011-ben sikerült olyan munkatervet összeállítani, amivel másodszor is kiérdemelték az öko- előtagot – tudtuk meg dr. Halász Mátyásné témafelelős tanártól.

- Minden alkalommal kellett valamilyen vállalást tennünk azért, hogy bizonyítsuk az ökötevékenység, ökogondolkodás, környezettudatos tevékenység, és a természetvédelem az iskolánkban hogyan működik. A magyar őkoiskolai hálózat egy nemzetközi hálózat tagja - mondja dr. Halász Mátyásné.

Nekünk ítélték az örökös ökoiskola címet. Tevékenységünkkel igazoltuk azt, hogy a környezetvédelmet nagyon fontosnak tartjuk. Mottónk: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. A gyerekek nagyon fogékonyak voltak a feladatokra, és már nem csak az iskolában, hanem otthon is hasonlóan tevékenykednek.

Dr. Halász Mátyásné elmondta, hogy az oktatásba, nevelésbe is bevonták már az ökotevékenységet, amit a településükre egyre jobban ki tudtak terjeszteni. Mozgalmukhoz tizennégy helyi civilszervezet is csatlakozott. Az elkövetkezendő időben továbbra is folytatni fogják a komposztálást az iskolában, amit már több éve végeznek. Lobbiznak egy új komposztáló rácsért, mert kettő már elhasználódott. A madáretetés is a feladataik közé tartozik. A gyógynövénykertet továbbra is működtetik, és propagálják az egészséges életmódot.

Fotó: Szentirmay Tamás

 

Kövessen minket a Facebookon is!